Logo demaasenwaler.nl

Babbels

  Column

Bergman

Af en toe ben ik best visionair. Zo voorzag ik afgelopen april al dat Beuningen zich geen betere burgemeester kon wensen dan, toen nog, waarnemer Daphne Bergman. Deze week werd Bergman daadwerkelijk benoemd.

Maar ik hoef niet mee te doen aan de lotto, want vorige week voorspelde deze helderziende nog dat ze het never nooit zou worden. Niet omdat ze ongeschikt zou zijn, integendeel. Van haar kwaliteiten was ik afgelopen voorjaar al overtuigd na een gezamenlijk kopje koffie. Nee, ik was er heilig van overtuigd dat ze niet gesolliciteerd zou hebben.

Waarom zouden burgemeesters immers warm lopen voor Beuningen? Na een klein jaar als waarnemer zou Bergman toch geen moeite hebben redenen te vinden voor andere gemeenten te gaan. Financieel kan Beuningen geen kant op, de gemeenteraad is vooral druk met debatteren over wat níet kan en een beetje leuke burgemeesterswoning is er ook al niet bij.

En om heel eerlijk te zijn, had ik ook niet verwacht dat de vertrouwenscommissie haar zou aannemen. Daphne is namelijk wel een dame met pit en passie, en ik had niet gedacht dat ze dat zouden aandurven in Beuningen.

De voorzitter van de vertrouwenscommissie Sijmen Versluijs zei het al bij TV Gelderland toen hem gevraagd werd naar een aandachtspuntje voor de nieuwe burgemeester: 'Ze moet leren tot tien te tellen en er niet meteen in te springen.'

Ik stel voor dat ze dat advies van de heer Versluijs in de wind slaat. De eerste ingeving is vaak namelijk het best en het eerlijkst. Daar kan haar D66 partijgenoot Rob(ot) Jetten nog wat van leren in de landelijke politiek.

Mijn advies aan burgemeester Bergman ligt dan ook voor de hand: volg uw eigen gevoel en verstand, maar zet na jaren Beuningen wel weer eens op de kaart en dan graag dit keer op een positieve wijze. Dat lijkt me een prachtige missie voor de komende zes jaar. Veel succes!

Door Patrick Huisman

Meer berichten