Logo demaasenwaler.nl
Struinen met Saar

Struinen met Saar

  Column

Het is lang geleden dat je tijdens een wandeling over de dijk, onderaan de dijkhelling talrijke fazanten kon zien lopen. Vooral de mannetjes (fazantenhaan) zijn prachtig om te zien. Ze zijn ook veel opvallender als de vrouwtjes. Met hun kastanjekleurig verenkleed met goudbruine, zwarte en lichtblauwe markeringen en hun mooie lange bruine staart. Hoofd en nek vaak donkergroen en/of donkerblauw met op de kop rode lellen. Prachtig om te zien. Wat kon ik daarvan genieten! De vrouwtjes zie je wat moeilijker door hun bruin verenkleed dat camouflage biedt. Meestal zitten in de buurt van de fazantenhaan meerdere fazantenhennen. Goed kijken dus!

In de maanden april en mei is hun metaalachtige serie rauwe kreten vaak te horen, daarna zijn ze minder luidruchtig. Behalve als ze uit hun dekking gestoten worden, vliegen met name de hanen luidruchtig op. Je schrikt je dan echt een aap! Jarenlang heb ik er bijna geen fazant meer gezien langs de dijkhellingen, maar nu is er dan toch goed nieuws vanuit de uiterwaarden.

Als je zonder hond op de uiterwaarden loopt, zal je de hennen zelden zien, misschien een keer een haan die snel de dekking in gaat. Met een (jacht) hond is dat anders en ook al wandel ik (bijna) niet meer ín het gebied, maar blijf zoveel mogelijk op de onverharde weg. De hond ruikt ze in de bermen van de onverharde weg. En het is echt een genot om een hond onder het lopen plots te zien 'voorstaan'. Ze stoppen acuut en gaan doodstil staan, vaak met één poot omhoog. Ik weet dan, daar zit een fazant. Zoveel bewondering voor hun reukvermogen! Aan haar hoofd en oren kan ik zien of er meerdere zitten en met nog meer geduld kun je aan de hond zien of de fazant in de dekking zachtjes probeert weg te lopen. Na een tijdje komt het moment dat de hond de dekking induikt. En wees gerust, de fazant is getraind door de vos en de kans dat uw hond een fazant te pakken krijgt, is bijna nihil. Luidkeels vliegen ze dan op. Het goede nieuws is dat dit de laatste maanden heel vaak is gebeurd. En dat alleen in de bermen. De fazant is terug! Veel hennen, dus dat belooft wat.

Op Pinterest verzamel ik foto's van fazanten. (Ieder zijn hobby.) Ik zal er een paar op het Twitter zetten. @Struinenmetsaar.

Meer berichten