Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Zwemles

  Column

Wie de politici van Beuningen Nu & Morgen op de kast wil hebben, moet beweren dat zij zwembad De Plons wilden sluiten. Niet dat daar één woord aan gelogen is, maar dit feitje doet ze teveel denken aan een blunder die bijna net zo dramatisch had uitgepakt als de ellende rond de verhuizing van Beuningse Boys.

Even een snoekduik in het verleden: Een overijverige ambtenaar liet ten onrechte in april 2012 het zwembad sluiten. Daardoor werd de vraag of De Plons open kon blijven ineens een heet hangijzer rond de gemeenteraadsverkiezingen daarna. De Beuningse bevolking werd boos en de rest is geschiedenis: we bleven plonzen.

De coalitie van BN&M en VVD had destijds niet door dat Beuningen behoorlijk eensgezind kan zijn. Die les hadden ze ook al niet geleerd toen de Beuningse Boys wilden verhuizen, maar nu krijgt de huidige coalitie een nieuwe kans. Het zwembad is écht op, dus zal er echt iets besloten moeten worden.

BN&M vormt nu met VVD en CDA een coalitie en ze gaan, deo volente, in 2020 beslissen over de toekomst van een zwembad in Beuningen. Dicht? Complete nieuwbouw? Voor de oppositie is het te hopen dat ze de tent willen sluiten, want dan wordt het een dossier dat tot de volgende verkiezingen zal blijven door etteren.

Maar voor de zwemmers hoop ik iets anders. Dus maak nu na jaren eens een goed plan voor een gecombineerde sporthal en zwembad op het Asdonckterrein zodat je functies kunt combineren. Dan heb je maar één exploitant nodig, je kunt allerlei duurzaamheidsmaatregelen nemen (energie van zwembad voor sporthal) en er is voldoende parkeergelegenheid en verbindingen met andere voorzieningen.

En de financiering? Je kan op twee plekken inbreiden met woningen dichtbij het centrum (huidige sporthal en zwembad) en zo betaal je voor een groot deel het nieuwe sportcentrum.

Maar daarvoor moet je lokaal wel heel stabiel zijn en ook nog een beetje lef hebben. Verhip, was dat niet de slogan van BN&M?

Door Patrick Huisman

Lees ook

Meer berichten