Verrekensom

Column

De gemeente Beuningen gunt de burger inspraak bij de zoektocht naar een nieuwe burgemeester. De animo voor dit megamoderne, democratische initiatief is massaal: maar liefst 153 mensen reageerden. Net iets meer dan een half procent van de bevolking.

Deze meer dan minimale inspraak blijft niet zonder gevolg, zo viel deze week in een persbericht te lezen. Omdat meer dan 50 enquêtes zijn ingevuld, wordt de meest genoemde karaktereigenschap deel van het profiel. Daarom wordt er nu gezocht naar een 'vasthoudende burgemeester'. Omdat welgeteld 0,2 procent van de bevolking dat wil.

Ik denk dat ik wel 50 mensen kan vinden die een kunstwerk op de dijk in Winssen wilden of 50 die menen dat Piet de Klein na het hele zanddebacle absoluut geen wethouder meer mocht worden. Of geldt het dan ineens niet?

In maart koos 53 procent van de inwoners de huidige gemeenteraad. Ook te weinig, maar wel meer dan 0,6 procent. Deze mensen hebben een mandaat van de kiezer en kunnen prima oordelen wat voor burgemeester Beuningen nodig heeft...

Maar dankzij de enquête krijgen we nu dus een vasthoudende burgemeester (58 procent wil dat), iemand die zich kan inleven (54 procent wil dat) én omgevingsbewust moet zijn (48 procent vindt dit belangrijk). Hoeveel deuren gaat de gemeente Beuningen nog verder opentrappen? Zouden ze zonder deze essentiële enquête op zoek gegaan zijn naar een kandidaat zonder ruggenwervel, die lak heeft aan anderen en zich alleen op Beuningen richt?

Ik voorspel u: we krijgen straks een witte man van rond de 50-60 jaar, ex-wethouder, getrouwd, twee kinderen, politiek beetje uit de linkse hoek (daar zitten de meeste werklozen) en met een zouteloze hobby, iets met modeltreinen of zo. Maar wel vasthoudend, inlevend en omgevingsbewust, dat stelt enorm gerust.

Lef zou wel zijn als de gemeenteraad eens zegt: we gaan nadrukkelijk voor een burgermoeder, de vaders mogen even aan de kant. Maar ook dat zal wel teveel gevraagd zijn.

Patrick Huisman