Steigeren

Column

'Vloeken in de kerk' krijgt deze dagen een hele andere betekenis in Puiflijk. De kerk aldaar is verkocht en wordt momenteel ontdaan van alle relikwieën en dat pikken de bewoners niet.

Begrijpelijk, de afgelopen dertig jaar zijn al die religieuze stukken bekostigd door schenkingen van bewoners en een kleine vijf ton gemeenschapsgeld. Jan Reijnen uit Puiflijk, zeer actief met de restauratie destijds, maakt zich boos om het verdwijnen van de kerk en de manier waarop het gaat.

Jan krijgt tegengas van een andere Jan: kerkbestuurder en oud CDA-politicus Jan Dekkers. De beste man heeft kennelijk de laatste jaren iets teveel wierook ingeademd, want volgens Dekkers is deze gang van zaken doodnormaal. Sterker nog: hij deed het al eens in Deest, waar de kerk van zijn functie ontdaan werd, waarna alle religieuze stukken zonder overleg verdwenen.

Volgens Dekkers moet je dat niet zien als kunstroof, in zijn beleving zijn het 'verjaardagscadeaus die je ook niet hoeft terug te geven'. Zo lust ik er nog wel een paar… Mensen die iets kostbaars schenken aan hun kerk is toch van een iets andere orde dan de Action/Xenos/Blokker decoratie prullaria die je meebrengt naar een kringverjaardag waar je niet onderuit kunt. Zoveel is een steigerhouten dienblad met Live/Love/Life nou óók weer niet waard.

Ik snap heus wel dat we straks meer kerken dan kerkgangers hebben, en dat we iets met die gebouwen moeten. Maar waarom kan het bisdom nou niet wat netter omgaan met al die kerkgangers waar ze zich ooit zo om bekommerden. Blijkbaar is het makkelijker om te praten met mensen die je niet kunt zien.

Druten heeft gelukkig nog wel de Ewaldenkerk. Misschien een idee dat Jan Dekkers daar eens ouderwets op de knietjes gaat voor een kleine biecht. En neem dan gelijk die tien geboden nog eens door, vooral 'gij zult niet stelen'.

Desnoods krijg je 'm van me op steigerhout.

Patrick Huisman