Afbeelding
Foto: Marcel de Jong

Struinen met Saar

Column

Samen met mijn honden Saar en Body struin ik dagelijks door de natuur in de omgeving, vaak in de Afferdense en Deestse uiterwaarden.

Zomerdijk

Het dikke kleipakket in de uiterwaarden is zeer vruchtbaar en daardoor ook aantrekkelijk voor boeren. Om de uiterwaarden in de zomer droog te houden zijn er in het verleden vlak langs de rivieren zomerdijken aangelegd. De boeren konden de grond dan als weiland gebruiken.

De laatste decennia kwam het waterpeil ook in de winter vaak niet hoger dan de zomerdijk, zodat de uiterwaarden in Afferden en Deest ook in de wintermaanden droog bleven staan.

Door de toegenomen behoefte aan waterafvoer worden er steeds meer nevengeulen aangelegd en verdwijnen de zomerdijken.

Zo wordt er dan tevens meer ruimte gegeven aan de natuurlijke dynamiek van de rivieren en het zou de biodiversiteit in en om de rivier vergroten.

Dat klinkt allemaal mooi, en ik geloof ook wel dat we dadelijk een prachtig gebied krijgen als de werkzaamheden voorbij zijn, maar toch...

De zomerdijken in Afferden worden op dit moment met ongeveer twee meter verlaagd en het terrein achter de voetgangersbrug bij Druten wordt verlaagd naar dezelfde hoogte. Dit betekent dat de voetgangersbrug bij Druten niet meer te gebruiken zal zijn bij 7,5 m NAP (bij Dodewaard).

De ingang via Deest kan gebruikt worden tot 9,3 m NAP. Ik verwacht dat onze uiterwaarden vrij vaak gedeeltelijk onder water komen te staan. Op zich niets mis mee, maar je komt er nu pas achter hoezeer we verwend zijn geweest met onze zomerdijk.

Het gebied zal veranderen, en of het mooier zal worden moet iedereen voor zichzelf bepalen. Waarschijnlijk mooier voor (water)vogels en minder mooi voor konijnen, hazen, reeën andere zoogdieren.

Zelf verlang ik terug naar de tijd dat boeren er hun vee lieten lopen. Weilanden gescheiden door meidoornheggen, veel weidevogels, hazen, konijnen en wat al niet meer. De landbouw was destijds nog niet zo intensief, er werd nog gejaagd en recreanten zag je zelden. Al met al was het een prachtig gebied.

Tijden veranderen, inzichten veranderen en de natuurbeleving van de mens verandert.

Nog ruim een jaar en dan kan de natuur zijn werk gaan doen.

Het gebied zal door de tijd en seizoenen worden gevormd. Tot die tijd kunnen Saar, Body en ik nog rustig genieten van de 'oude' uiterwaarden.