Symboolpolitiek

Column

U heeft vast al nagedacht op wie u gaat stemmen. Maar, weet u al op wíe u gaat stemmen? Gewoon heel makkelijk en veilig de nummer één of wordt het een voorkeursstem?

Ik vraag u op de man af, heeft u al eens een vrouwelijke volksvertegenwoordiger overwogen? De vrouwen zijn namelijk overal weer zwaar in de minderheid. Als de coalities in Druten, West Maas en Waal en Beuningen intact blijven, dan zitten daar nergens vrouwen in de coalitie. En da's best gek, zeker nadat het vorige week tijdens Internationale Vrouwendag over vrouwen in belangrijke posities ging.

In Maas en Waal lopen we wat dat betreft minstens 50 jaar achter. Wordt het niet eens tijd dat BN&M een vrouw naar voren schuift? Nicole Bannink lijkt een geschikte kandidaat. Deze 'rising star' mist nog wat ervaring, maar dat kan heel verfrissend werken. Gaat Ellen Thomassen een keer het Drutense college in? Waarom moet het toch altijd Sjef van Elk zijn, die kennen we nu wel. In West Maas en Waal had Ans Mol overigens ook al lang in het college moeten zitten.

Onlangs maakte De Gelderlander in een artikel de balans op: Druten, West Maas en Waal en Wijchen tellen samen dertig partijen, maar daarvan worden er slechts zes aangevoerd door een vrouw. Dat is toch treurig? En ja, ik hoor de witte man van boven de vijftig jaar alweer zuchten dat het toch om de kwaliteit moet gaan. Dat is de overbekende maar intens beledigende smoes: vrouwen hebben kennelijk geen kwaliteit.

Zullen we iets afspreken? Stem volgende week allemaal op de eerste vrouw op de lijst en geef daarmee een signaal af dat er veel meer vrouwen in de raad en in het college moeten. Weg met die saaie pakken en ruim baan voor de pittige vrouwen!

Dan heb ik als tegenprestatie in de volgende column een heel leuke verrassing voor u!

Dhr. E. van Wijk