Authentieke André

Column

Blij worden van politiek nieuws is een zeldzaamheid. Daarom deed ik deze week vol vuur een vreugdedansje toen bekend werd dat André van den Hurk terugkeert in de Drutense politiek. Na een uitstapje naar D66 in 2014, dat nul zetels opleverde, maakt hij een comeback bij het CDA.

En dat stemt vrolijk omdat Druten een man als Van den Hurk wel kan gebruiken. Mocht hij weer een zetel krijgen (en dat gaat zeker lukken) dan zijn de doodsaaie raadsvergaderingen ten einde.
André zegt altijd waar het op staat en kan als geen ander gloedvol over 'zijn' gemeente praten. Je kunt het met hem eens zijn of niet, maar over z'n oprechtheid valt niet te twijfelen.

Ook kreeg ik een grote glimlach van de wijze waarop het CDA hun nieuwe aanwinst aankondigde. Het is duidelijk dat ze André heel graag willen hebben, maar wel op een paar voorwaarden. Zo lezen we in het bericht op hun site: "Het bestuur heeft met André besproken in hoeverre hij bereid is om het jonge talent in het politieke debat voor te gaan en te begeleiden".
Vrij vertaald: Je mag het nog één keer doen omdat we écht niemand anders hebben, maar de volgende keer is er een opvolger!

En ook bijzonder om te lezen: "Er is met de leden besproken hoe een goede positie van de lijsttrekker te waarborgen. Zo zal André invulling blijven geven aan het fractievoorzitterschap en niet toetreden tot een college, mocht het CDA daartoe uitgenodigd worden."
Vertaling: lijsttrekker zijn en de fractie voorzitten vinden we prima, maar weer wethouder worden kun je vergeten.

Ik snap de slagen om de arm, maar hopelijk zit het CDA-bestuur hem verder niet teveel in de weg.

Laat André gewoon zichzelf zijn en z'n gang gaan. We hebben meer authentieke politici nodig, zelfs als ze een beetje oud en antiek zijn.

Dhr. E. van Wijk