Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Verkiezingsvisie

  Column

Visie, het blijkt een vies woord in de regionale politiek. Je zou verwachten dat lokale partijen als geen ander helder hebben wat er leeft in de gemeenschap, wat ze daar van vinden en wat ze er eventueel aan willen doen. Maar ja, een mens denkt wel meer.

Steeds vaker krijg ik het idee dat partijen menen dat de keuze van de kiezer afhangt van welke lijsttrekker het leukste koppie heeft. En na de verkiezingen mag ik als kiezer dat koppie gaan vullen met standpunten. Dat voelt als de omgekeerde wereld.

Neem nou Welzijn Druten en de SP in Beuningen. Zij willen dat de bevolking zich via een referendum uitspreekt over een eventuele gemeentelijke fusie. Blijkbaar ontgaat ze dat daar de gemeenteraadsverkiezingen juist voor bedoeld zijn. Partijen nemen stelling, schrijven verkiezingsprogramma's en op basis daarvan maken wij in het stemhokje de keuze. Niet achteraf en zeker niet andersom.

Overigens verdient wat herindeling betreft de SP in West Maas en Waal een groot compliment. Ze is van mening veranderd en geeft dat eerlijk toe. De partij vond vier jaar geleden nog dat herindelen geen goed idee was en zegt nu zelf daar de nadelige gevolgen van te zien. Er wordt onvoldoende geïnvesteerd in het eigen ambtenarenapparaat, waardoor de gemeente in de verdrukking komt. Daarom concludeert de SP nu dat er één grote gemeente in Maas en Waal moet komen.

Een partij die ruiterlijk de hand in eigen boezem durft te steken is een zeldzaamheid in de politiek. Alleen daarom zou je ze belonen met een stem. Of misschien ook omdat de SP deze week Willeke van Ooijen opnieuw tot lijsttrekker benoemde. Op de partijsite werd Van Ooijen zelfs lovend 'de verbale kuitenbijter in de raad' genoemd.
Als ze nou ook even haar tanden zet in een prettige, werkbare verstandhouding met andere partijen zou het helemaal een feestje kunnen worden.

Dhr. E. van Wijk

Meer berichten