Groenvoorziening

Column

Wie het nieuws volgt, kan door de waan van de dag weleens de draad kwijt raken. De gemeente Beuningen tilde dit fenomeen vorige week op fenomenale wijze naar een hoger niveau.

De Beuningse gemeentekas blijkt namelijk op orde. En dat terwijl we jarenlang de meest vreselijke financiële doemscenario's te horen kregen. Zelfs met bezuinigingen na twintig jaar nog op water en brood, dat soort werk. Maar inmiddels zijn die zeven magere jaren dus al voorbij… Dan vraagt een mens zich toch af hoe het zo snel kan én of al die drastische, driftig doorgevoerde bezuinigingsmaatregelen wel zo nodig waren. Wethouder Driessen van financiën gaf op één van die vragen antwoord.

Er werd namelijk flink wat geld bespaard door het aantal ambtenaren terug te brengen van 200 naar 150. Driessen zei daar letterlijk over: "Een kwart minder ambtenaren is veel. Maar er wordt keihard gewerkt en dan red je het dus ook. Al kun je niet alle plannen meteen uitvoeren."

Tussen de regels door geeft Driessen dus al die werkloze ambtenaren een trap na: ook voor hun ontslag deden ze al niet veel. Ook is het best bijzonder dat Beuningen meent 't met minder mensen af te kunnen in een tijd waar er steeds meer taken op gemeentes afkomen. Wees vooral niet verrast als binnenkort de loonkosten van externe krachten de pan uit rijzen.

Wel verwarrend is 't feit dat de bezuinigingen wel degelijk een keerzijde hebben. Neem het groenonderhoud, dat is tien jaar lang weg geschoffeld waardoor 't beleid nu volledig op de schop moet. Net als heel wat plekken in Beuningen waar onderhoud niet meer helpt, van wildgroeiende struiken en bomen tot stoepen en straten die omhoog komen door alle wortels.

Wat hier verwarrend aan is? Beuningen wilde vorig jaar nog het groenste dorp worden van Nederland… Al is een overwoekerd dorp natuurlijk óók best groen.

Dhr. E. van Wijk