Gescheiden afval

Column

"De nieuwe manier van afval inzamelen, ook wel het omgekeerd inzamelen genoemd, in Beuningen is een succes. Dat blijft uit een evaluatie van de gemeente."

Dit zijn de eerste zinnen van een artikel dat De Gelderlander afgelopen week weidde aan afval en ik vind het schokkend! Ik bedoel het niet inhoudelijk, hoewel het feit dat de gemeente Beuningen eindelijk iets succesvols onderneemt ook best als schokkend de boeken in mag.

Waar ik van schrik is het feit dat De Gelderlander een ronkend persbericht van de gemeente klakkeloos overneemt. Doet deze kwaliteitskrant geen eigen onderzoek meer? Jawel, in het kader van hoor en wederhoor spraken ze drie, tel ze, drie inwoners.

Eén jongen die van niets wist omdat hij hier alleen maar werkt en twee Beuningse dames die heel tevreden waren. Nou vooruit: de één wilde een grotere GFT-container en dat kan niet en de ander voorzag problemen voor haar bejaarde moeder. Die kan op haar oude dag geen volle zakken vuil verslepen. Haar kinderen schieten daarom te hulp, maar doen dat door mama's afval met de auto naar de container te brengen. Ja, zo krijgen we dat milieu er met z'n allen wel weer bovenop!

De Gelderlander liet ook verantwoordelijk wethouder De Klein ook nog even ongehinderd aan het woord. De beste man merkte op dat sinds de start van het omgekeerd inzamelen bijna een kwart van de gezinnen geen restafval meer inlevert. Best gek, want een gemiddeld gezin produceert minstens één restafvalzak in de twee weken, zo blijkt bij die andere 75%.

Waar blijft die troep dan dan? Misschien in de GFT- of plastic containers die nog wel opgehaald worden? Dumpen mensen het illegaal of wordt het stiekem verbrand? Genoeg vragen, maar de Gelderlander stelde er niet één.

Het wordt tijd voor een echt onderzoek en serieuze evaluatie. En dan misschien niet door een partij als de gemeente die er belang bij heeft dat iets een succes wordt. Iets onafhankelijks. Kennen ze dat woord bij De Gelderlander eigenlijk nog?

Dhr. E. van Wijk