Fictieve frisheid

Column

Over je graf heen willen regeren vinden zelfs de meeste politici niet chique. Maar Thomas Steenkamp van West Maas en Waal is niet zoals de meeste mensen.

Nadat hij vorige week vrij onverwacht aangaf te gaan vertrekken als burgemeester, verzekerde hij de raad dat zijn opvolger wel degelijk 'door de kroon benoemd wordt'. Met andere woorden: er komt absoluut geen waarnemend burgemeester die eventueel een fusie of herindeling moet gaan voorbereiden.

En ja, die garantie claimt Thomas zelf van Clemens Cornielje gekregen te hebben. Of zou Steenkamp eigenhandig bij de commissaris van de Koning bedongen hebben dat West Maas en Waal zelfstandig blijft?

Het klonk de VVD in elk geval als muziek in de oren. Zo liet 'liberaal' kopstuk Arjen Voorhorst al weten dat de nieuwe burgemeester jong, fris en wars van fusies moet zijn.

Wat dit verstokt conservatieve clubje ook beweert, het is klinkklare kletskoek. De commissaris is de laatste die zo'n garantie geeft. Sterker nog, als West Maas en Waal morgen besluit open te staan voor herindeling, danst een uitzinnige Cornielje de conga op z'n koffietafel.

En om de gemeente een ellenlange zoektocht te besparen: die gewenste jonge, frisse bestuurder met fusievrees bestaat alleen in fictie. De politieke realiteit is nu eenmaal dat elke nieuwe burgemeester, ongeacht leeftijd of frisheid, op z'n minst de samenwerking met buurgemeenten moet opzoeken.
Wie niets wil weten van de natuurlijke partners in het land van Maas en Waal heeft bij voorbaat al het stempel 'zwaar ongeschikt' verdiend.

En vergeet niet dat de meeste oppositieleden voor verandering gaan, in tegenstelling tot wat de coalitie voor ogen heeft. Dat wordt nog gezellig in de vertrouwenscommissie die de toekomstige sollicitanten moet beoordelen.

Wie wil dat trouwens, burgemeester van West Maas en Waal worden? Een ambtstermijn duurt zes jaar, maar ook mensen met minder tijd moeten zeker reageren. Ik vermoed dat de gemeente toch niet meer zo lang bestaat...

Dhr. E. van Wijk