Column Babbels: Uitkramen

Column

Bent u ook klaar voor de Beuningse motiemarkt? Hij komt er komende oktober, dankzij de inzet van D66 fractievoorzitter Roel Kuppens. Zo'n markt is volgens hem hard nodig, want: "De politiek is de laatste jaren steeds verder van de burger af komen te staan."

Kuppens had het idee voor deze politieke braderie afgekeken van steden als Almere en Enschede waar het een groot succes is. De opzet is simpel: burgers met een goed idee, zeg het verwijderen van de eigen stoep, kunnen die plannen rechtstreeks voorleggen aan raadsleden.

Hoe? Door een kraampje te huren op de markt en er mee te leuren. Raadsleden komen dan gezellig snuffelen tussen alle ideetjes. Als ze iets interessants treffen, kan het uiteindelijk als motie in de gemeenteraad komen.

Als je zo'n marktplein toneelstukje opdrong aan de bovenbouw van basisschool De Hoeven, zouden ze terecht klagen dat ze geen kleuters meer zijn. Maar los daarvan: ik snap dat het concept kan werken in een stad als Almere.
Met ruim 190.000 inwoners zie je weleens een burgerwens of twee over het hoofd. Maar in Beuningen wonen "slechts" zo'n 25.000 mensen. Van de zes politieke partijen is de lokale zelfs de grootste. En toch is de kloof tussen burger en bestuur zo groot dat dit nodig is? Wat doen die politieke partijen dan?

Kuppens noemt het een mooie manier om politiek dichter bij de mensen te brengen. Nee Roel, dit is een mooie manier om het failliet van het draagvlak van politieke partijen onder de bevolking aan te tonen.

Maar goed, mocht u nu naarstig plannetjes aan het uitbroeden zijn, wees niet te ambitieus met uw ei van Columbus.

Kuppens heeft namelijk maximaal 10.000 euro los weten te peuteren bij de wethouder financiën. Voor dat geld zijn vast wel wat losliggende stoeptegels aan te stampen of een extra prullenbak te plaatsen, mits u zelf alvast het gat graaft. Lang leve de burgerparticipatie!


Dhr. E. van Wijk