Afbeelding
Foto: Gemeente West Maas en Waal

Jaarcijfers en voorjaarsbegroting WMW

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL – Het jaar 2022 afsluiten met een overschot van ruim 4,5 miljoen euro is niet iedere gemeente gegeven, maar West Maas en Waal wel. De redenen voor dit mooie getal zijn echter niet altijd positief.

Wethouder Van Gelder: ‘Voor een deel is er sprake van ‘incidenteel geld’. Bijvoorbeeld de lange wachtlijsten bij jeugdzorg, waardoor minder zorg geleverd kon worden; dat werkt dan onbedoeld besparend. Er zijn ook activiteiten niet doorgegaan vanwege personeelsgebrek bij bedrijven. En er bleef geld over omdat zorgkosten (andere dan jeugdzorg) te ruim waren ingeschat; er werd minder aangevraagd. Hoe dan ook, de 4,5 miljoen euro is nu beschikbaar als buffer om tegenvallers op te vangen.’

Voor de komende jaren blikt de gemeente vooruit met de Voorjaarsnota 2023, die de wethouder op 6 juli aan de gemeenteraad presenteert. In deze nota staan de financiële kaders voor de periode 2023 tot en met 2026.

Hierin valt te lezen dat de gemeente aan de slag gaat met het Integraal KindCentrum (IKC) in Beneden-Leeuwen. Ook de instandhouding van de MFA’s is een belangrijk financieel gegeven, evenals de verduurzaming van het gemeentehuis (bouwjaar 1980) en andere overheidsgebouwen.

Grote issues zijn de CAO-verhoging van 9 procent (bij het eigen personeel, bij de AVRI, BSR, ODR) en daarmee ook de prijsindex (’alles is duurder geworden’). Dat hakt er flink in. ‘We hopen dat het Rijk dat loongat vult, maar het is niet denkbeeldig dat de gemeente wat zal moeten bijpassen. Hoeveel het Rijk bijdraagt horen we binnenkort van de overheid.’ Hogere kosten worden ook deels doorberekend aan de burgers, via de afvalstoffenheffing en de OZB.

Van Gelder: ‘Vanaf 2027 echter wil het rijk overstappen op een andere systematiek. De vraag is of er financieel maatwerk wordt geleverd aan gemeenten, een stad is anders dan het platteland. Hoe het uitpakt, daarvan hebben we nog geen idee.’ Koffiedik kijken dus voor de wethouder, ‘maar de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (NVG) houdt voor ons de vinger aan de pols’. Ook de komst van de Spreidingswet (huisvesting asielzoekers en statushouders) draagt bij aan de onzekerheid. Niettemin zegt Van Gelder: ‘Voor zover we er invloed op hebben, ben ik positief over de financiële situatie van onze gemeente. Voor wat de rijksbijdragen betreft is het afwachten, we gaan het zien’.

Meer informatie in de gemeentebijlage van deze krant en op www.westmaasenwaal.nl/financien.

Door Addy de Meij