Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: GER LOEFFEN
column Babbels column

Oase

Algemeen

Een beetje homo sapiens houdt niet van verandering, dus ook ondergetekende had de neiging fel van leer te trekken toen de ‘Tuinen van Appeltern’ ineens werd omgedoopt tot ‘Appeltern Adventure Gardens’.

Als taalpurist had ik een heel inhoudelijk betoog voor ogen over hoe we onze taal om zeep helpen door alles te verengelsen. Ik zag mezelf al brompotten over de highteas die je in de Adventure Gardens kan houden met je mates die al append en instagrammend de experience sharen.

Maar de (sociale) media waren me voor. De Gelderlander liet er zelfs een heuse online peiling op los met een predictable, pardon, voorspelbare uitkomst; 90 procent betreurt de naamsverandering. Zoals gezegd: verandering roept instinctieve weerstand op en bij dergelijke peilingen nemen vooral tegenstanders de moeite boe te roepen. Dus dat zegt me niet zoveel.

Daar komt bij: dit gaat om de naamswijziging van een commercieel bedrijf met een nieuwe eigenaar die een nieuwe koers wil varen. Dus waar bemoeit iedereen zich mee? De ondernemers die ook het risico lopen zullen er vast langer over nagedacht hebben dan Jan en Tineke die de online peiling deden.

Een nieuwe ondernemer biedt ook nieuwe mogelijkheden, haalt waarschijnlijk meer mensen naar het park. Allemaal winkansen voor Appeltern en de directe regio. Maar internet liet ons alweer lezen dat het wel niks moest worden. Of zoals iemand het formuleerde ‘Wat is er nou avontuurlijk aan het groeien van begonia’s?’ En zo kun je dus alles doodslaan.

Ik heb zelf geen groene vingers, dus je moet mij niet vragen wat een avontuurlijke tuin is. Zelf vind ik mijn betegelde stukje grond al een oase van rust. Feit is dat het park volop plannen in ontwikkeling heeft en nu al meer beleving voor kinderen biedt. Rechtvaardigt dat de naam Appeltern Adventure Gardens?

Ik heb geen idee. Maar ik heb wel een heel avontuurlijk, bijna ondenkbaar voorstel: laten we ’t een kans geven. We kunnen er hooguit intuinen.

Door Patrick Huisman