De Oude Toren, Puiflijk
De Oude Toren, Puiflijk Foto: Ton Rothengatter

Extra geld voor de restauratie Oude Toren

Algemeen

DRUTEN – Het college van B&W gaat de raad voorstellen om een aanvullend krediet beschikbaar te stellen voor de restauratie van de Oude Toren te Puiflijk. Al eerder stelde de raad een bedrag beschikbaar. Er is echter extra geld nodig omdat het bedrag ontoereikend is. In totaal is 298.450 euro nodig om de restauratie mogelijk te maken.

Het eerder beschikbaar gestelde bedrag is door een aantal oorzaken onvoldoende. Het is ruim twee jaar geleden dat een bedrag beschikbaar werd gesteld. Die tijd is nodig geweest ter voorbereiding van de omgevingsvergunning met de bijbehorende onderzoeken. Een onderzoek naar de actuele bouwkundige staat bracht extra schade aan het licht. Zo is een deel van de turfstenenbekleding van de toren losgekomen tijdens de storm Eunice in februari 2022. De noodzakelijk restauratie blijkt dus ingrijpender dan verwacht. Ook met de tussentijds sterk gestegen bouwkosten is de conclusie dat er een aanvullend krediet nodig is. 

De secretaris van de Stichting Oude Toren Puiflijk, Bert Beuving, zegt dat het stichtingsbestuur erg blij is met het voornemen van het college van B&W. De stichting had al eerder aangedrongen op een herberekening en men is nu van opvatting dat er een reële basis ligt onder het restauratie- en verbeterplan van de toren.

Door Ton Ebben