Gedeputeerde Peter Drenth.
Gedeputeerde Peter Drenth. Foto: Henk van Coolwijk

Veel belangstelling voor informatieavond stikstof

Algemeen

APPELTERN - Gedeputeerde Peter Drenth kwam dinsdag 29 november op uitnodiging van CDA West Maas en Waal naar MFA De Schuur in Appeltern, om in gesprek te gaan over de stikstofproblematiek. De avond was met een opkomst van 125 bezoekers een groot succes. Veel aanwezigen kwamen per landbouwvoertuig, in totaal stonden er zo’n vijftig tractoren op de parkeerplaats van het dorpshuis.

Wim Jagtenberg, voorzitter van CDA West Maas en Waal, opende de avond. In zijn openingswoord stond de vraag om perspectief voor de boeren centraal. Aansluitend hield Jan van Lent, van ZTLO Maas en Waal, een betoog waarin hij de huidige en toekomstige zorgen van de Maas en Waalse boeren deelde.

Gelderse aanpak
Vervolgens was Peter Drenth uitgebreid aan het woord. De gedeputeerde gaf onder meer een reactie op het betoog van Jan van Lent, en lichtte ook de Gelderse aanpak toe. Aansluitend beantwoordde Drenth de vele vragen uit de zaal.

Een belangrijke conclusie uit het verhaal van Drenth is volgens het CDA dat de Provincie geen boeren gedwongen gaat uitkopen. ‘Als een boer wordt uitgekocht, moeten beide partijen het daarmee eens zijn’, sprak de gedeputeerde. De stikstof die in het Natura-2000 gebied, de ‘Riviertakken’, neerdaalt, komt daarnaast niet door de uitstoot vanuit de landbouwsector, maar met name vanuit de binnenvaart, zo werd toegelicht.
Na afloop waren veel van de aanwezige agrariërs opgelucht door het verhaal van de gedeputeerde, en werd er nog even nagepraat en geborreld.