Beuningen 18-12-2021. Patrick Huisman. FOTO: GER LOEFFEN
Beuningen 18-12-2021. Patrick Huisman. FOTO: GER LOEFFEN Foto: GER LOEFFEN

Balletjes

Column Column Babbels

In een grijs verleden was er even sprake dat de tennisvereniging met de Beuningse Boys mee zou verhuizen naar De Ooigraaf. Die deal ketste af omdat de club destijds meende de boel op hun huidige locatie prima op orde te hebben.

Wellicht hebben de tennismensen de afgelopen weken met weemoed teruggedacht aan de optie Ooigraaf, met al z’n ruimte. De club wil namelijk uitbreiden, maar daar komt de buurt tegen in verzet. En dat allemaal vanwege die nieuwe, trendy sport padel.

Dat is een kruising van tennis en squash: je speelt het op een kleinere baan die omgeven is door glazen wanden. Dat klinkt alsof je een balletje slaat in een viskom, toch is de sport vooral onder jongeren razend populair.
De club liet in 2020 al twee padelbanen aanleggen en door de enorme vraag willen ze er nog eens drie bij bouwen. Maar daar kaatst de buurt de bal terug. Bewoners van vijftien omliggende adressen tekenen bezwaar aan en ze zijn niet alleen. Door heel Nederland regent het klachten over padelbanen. Door het constante geknal van ballen tegen glaswanden maakt padel significant meer lawaai dan tennis. Soms wel tot 10 decibel meer zo valt te lezen op, jazeker, www.meldoverlastpadelbanen.nl.

Omdat Johan Remkes te druk is onderneemt wethouder Alwin Steeg binnenkort zelf een bemiddelingspoging. De verhoudingen lijken me zo helder als de gemiddelde padelwand: de tennisvereniging heeft geen recht op meer herrie maken, dus ligt de bal bij hen.

De vereniging verplaatsen zal te kostbaar zijn, dus is de oplossing het bouwen van geluidsarme padelbanen. Prijzig, maar omwonenden hoeven nu eenmaal geen woongenot in te leveren omdat een club haar leden zo graag wil bedienen.

Hopelijk gaat de wethouder met die boodschap op pad. En als de club tegensputtert kan ik nog wel een toepasselijk sportweetje over het net knallen. Padelballen zijn kleiner dan tennisballen. En u weet het: hoe kleiner de bal, hoe groter de kwal.

Door Patrick Huisman