Rex Broekman
Rex Broekman Foto: eigen foto

Stof

Column Column Rex

Clown Bassie keek aan de binnenkant van de ogen om zich iets te visualiseren, Socrates dacht al staande terwijl Aristoteles dit al lopende deed, vergezeld door zijn leerling volgers. De beste vertegenwoordiging van een creatieve geest is wellicht het bronzen beeldwerk van de Franse beeldhouwer Rodin, genaamd Le Penseur. Terwijl ik op het toilet zat vorige week, kwam ik tot de conclusie dat de huidige technologie er voor zorgt dat er steeds minder nagedacht hoeft te worden. We worden lui.

Probeer maar eens bij een supermarkt met briefgeld af te rekenen en dan er wat los muntgeld bij te passen zodat de caissière een afgerond bedrag kan teruggeven. Dikke kans dat er een rekenmachine aan te pas moet komen. Het steeds minder accepteren van cash geld is overigens een onderwerp voor een toekomstige column, want ook dat issue geeft stof tot nadenken.

Over nadenken gesproken, mijn auto vraagt me tegenwoordig nadat ik de sleutel uit het contact trek: “Beste Rexito, wilt u uw persoonlijke eigendommen niet vergeten?” Dat had ik zelf niet kunnen bedenken. Dan Buienrader, die zegt tegen mij: “Het wordt warm vandaag, vergeet u zich niet in te smeren bij langere blootstelling aan de zon?” Mijn supersonisch polsuurwerk attendeert mij erop dat ik afgelopen nacht niet aan mijn 7,5 uur slaap gekomen ben. Echt waar meneer horloge? En wat te denken van het iconische ‘mind your step’ bij het afstappen van de rolbanden overal op Schiphol. Het zal Schiphol waarschijnlijk een aantal Amerikaanse schadeclaims besparen, maar kom op zeg. Dat je bij een gladde vloer een geel waarschuwingsbord neerzet snap ik nog, idem de waarschuwingsborden en -stickers met betrekking tot elektriciteitsgevaar. Aan de andere kant, waarom hoor je in een lift (nog) niet dat de deuren gaan sluiten? Nog een paar jaar en dan hoort u thuis of op openbare toiletten een stemmetje zeggen: “wipe your ass before flushing the toilet.”

Door Rex Broekman