Rex Broekman
Rex Broekman Foto: eigen foto

Zomertijd

Column Column Rex

Badend in het zweet vanwege het ontbreken van een huisairco in de blafhitte, heb ik drie weken geleden bij mij de kast eens opengetrokken. Naast wat kledingstukken en een verdwaalde vibrator, zag ik geen hitteprotocollen op de plank liggen. Nu hoeft dat ook niet, want daar hebben we gelukkig de ‘experts’ voor. Maar dat was vroeger wel anders. Ver voor de tijd van Erwin Krol bestond er geen hitteplan, geen hitteprotocollen en werden evenementen ook niet afgelast. Je kreeg van je ouders een ijsje en werd ingesmeerd met zonnebrand. Mond houden en lekker genieten van het weer. Je pa en ma hoorde je niet zeuren. Die waren al lang blij dat ze er even uit waren.

Pakweg 50 jaar geleden moest men het ‘gezonde boerenverstand’ gebruiken. Triest maar waar, zit gezond verstand niet meer in het basispakket van de gemiddelde opvoeding. En dat is, op z’n zachts gezegd, bijzonder betreurenswaardig te noemen. Je zult maar eens zélf na moeten denken zeg. Stel je voor! Dat gezonde verstand gebruikte je als je bijvoorbeeld naar school moest fietsen en het zou die middag gaan regenen. Je nam dan, en dit klinkt best logisch al zeg ik het zelf, een regenpak mee. Mocht het diezelfde middag erg warm worden, nam je een deodorant mee voor na de gym. Mocht het stortregenen zette je een spatscherm of kindje voorop het stuur. De gemiddelde huidige generatie wacht echter braaf op een pushbericht van een weer-website.

Allerlei kleurstickers worden tegenwoordig uit de kast gehaald en we spreken voortaan over code rood, code geel of code oranje. Paniekzaaierij? Alle kleurcodes en protocollen ten spijt, bij iedere hittegolf is er wel weer een idioot te vinden die zijn kind of huisdier in een snikhete auto heeft laten zitten. Dat is dus dat stukje gezond verstand. Gezond verstand is niet te koop met cryptovaluta. Gelukkig maar.

Door Rex Broekman