Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: GER LOEFFEN

Opstopping

Column Column Babbels

Wie in de file staat vindt dingen al snel lang duren. Daar kan ondergetekende over meepraten als hij weer eens stapvoets aansluit in de sliert voertuigen op de A50. Tweemaal daags staat de boel tussen knooppunt Ewijk en Paalgraven in beide richtingen stil.

Files duren lang, maar een oplossing voor het fileprobleem laat nog langer op zich wachten. Deze week werd duidelijk dat er pas in 2026 wat gaat gebeuren. Nog eens vier jaar filerijden dus… Voor een probleem dat echt niet vorige week is ontstaan.

Sterker nog, verkeersdeskundigen zagen al in 2013 de bui hangen toen de brug bij Ewijk werd geopend en geprezen als dé oplossing voor alle verkeersopstoppingen.

Destijds waarschuwden kenners al dat je er met een brug alleen niet bent: de hele A50 moest worden aangepakt, anders verplaats je het probleem alleen maar. Enfin, daar staan we dan.

De A50 is cruciaal voor Druten en Beuningen. Je zou dus denken dat de gemeentes het vervoer van inwoners als topprioriteit zien. Maar nee, in hun coalitieprogramma’s komt ‘A50’ niet eens voor. Sowieso komt het onderwerp verkeer en mobiliteit er bekaaid vanaf. Het lijkt wel of beide colleges nog in de lockdownstand zitten en denken dat iedereen nog altijd thuiswerkt.

En ja, natuurlijk gaan gemeenten niet over snelwegen. Maar waarom is er geen enkele lobby op dit dossier? Waarom staat het onderwerp nog bij geen enkel raadslid op de kaart? Hoe kun je als volksvertegenwoordiging een crisis negeren waar een groot deel van de bevolking dagelijks mee te maken heeft?

En dan moeten we ook nog eens rustig en keurig wachten tot 2026 voor er mogelijk iets gaat gebeuren? Druten, Beuningen, Wijchen en ook de gemeente Oss hadden allang samen ten strijde moeten trekken over dit onderwerp. Desnoods door te gaan demonstreren bij het ministerie. Persoonlijk denk ik dat een tractor de meeste indruk maakt in Den Haag.

Door Patrick Huisman