Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: GER LOEFFEN

Vroem-vroem

Column Column Babbels

Wie graag boos is, vindt in Beuningen wekelijks wel een reden. De komst van een tijdelijke school, het collectief briesen om de komst van windmolens, het kan niet op. De nieuwste reden voor boze Beuningenaren zijn de carmeetings op het parkeerterrein van de Gamma.

Omwonenden hebben last van harde muziek, racende auto’s en het op hoge toeren laten draaien van motoren. Uiteraard is de eerste, onvermijdelijke petitie alweer overhandigd aan burgemeester Bergman die zelf geen gas lijkt te geven om dit aan te pakken.

En laten we het probleem niet bagatelliseren. Door de carmeetings wordt er hard gereden in een woonwijk vol op straat spelende kinderen. Winkelpersoneel van Gamma en Tuincentrum Overvecht is al bedreigd. Totaal onacceptabel!
Daar komt bij dat je voor je rust
in die inspiratieloze Beuningse buitenwijk bent gaan wonen. Wie benzine en verbrand rubber wil ruiken gaat wel naar het circuit van Zandvoort.

Maar wat gaat de gemeente doen om de bewoners hun rust terug te geven? De burgemeester wil in gesprek met de buurt en de organisatoren van de carmeetings. Prima plan, uitstekende eerste stap. Maar concreet beleid kan ze nog niet bieden. Een gemeentelijke woordvoerder laat weten dat een structurele oplossing ‘tijd nodig heeft’.

Hoezo dan? Het is heel eenvoudig. Gamma en Overvecht zouden gewoon hun parkeerterreinen moeten afsluiten. Je bent namelijk geen racecircuit. Als autofreaks zo graag samen willen komen kan dat ook door eens per maand een loods af te huren ofzo.
Het stelselmatig sluiten van die reusachtige parkeerterreinen brengt kosten met zich mee. Ik snap dat de bedrijven daar niet graag zelf voor opdraaien. Maar als gemeente zou je daar met enig verantwoordelijkheidsgevoel een compensatieregeling aan kunnen wagen. Doe gek, betaal de helft mee.

Maar nee. Uit bronnen valt op te maken dat de gemeente voorlopig een beroep gaat doen op jongerenwerkers, BOA’s en de politie. De politie? Als dat maar geen keiharde achtervolgingen door de wijk worden vol verbrand rubber en benzinedampen.

Door Patrick Huisman