Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: GER LOEFFEN

Windje

Column Column Babbels

West Maas en Waal is eruit. Het CDA is de komende vier jaar coalitiepartner van Federatie Dorpslijsten. Dat is goed nieuws voor Frans van Gelder, die na twaalf jaar kritisch en constructief oppositie voeren wordt beloond met een wethouderspost. Een zeer terechte ontwikkeling.

Maar waarom werd de VVD ingeruild voor het CDA? Een verslaggever van de Gelderlander wist FD-woordvoerder Piet van Zwolgen te ontlokken dat ‘de samenwerking met de VVD soms wat stroef verliep’. Dat is een prachtige, eufemistische manier om te zeggen dat de liefde wel zo’n beetje over was. Nog eens vier jaar verstandshuwelijk zou tot een vechtscheiding leiden.

Het valt ook niet mee om coalitiegenoot te zijn van de FD. Met tien zetels torent de partij boven iedereen uit. De VVD was met drie zetels bijwagen en niet eens echt nodig om tot een meerderheid in de raad te komen. In de nieuwe coalitie is de situatie nog ongelijker verdeeld: de FD heeft er inmiddels 11 en het CDA komt met 2 naar de onderhandelingstafel.

Het is zeer de vraag of Frans van Gelder de komende weken meer uit de onderhandelingen weet te slepen dan de spreekwoordelijke spek en bonen. Het is te hopen, want blind bij het kruisje tekenen gaat zelfs die welwillende Frans te ver.

Een andere reden van FD om VVD vaarwel te zeggen: windmolens. De liberalen zijn principieel tegen de komst van de wentelwieken. De FD wil er ook niet aan… tot 2030. Zelden zo’n vreemd compromis gezien. Gaat klimaatverandering dan pas gelden in West Maas en Waal? Dat de tijd er op bepaalde fronten stilstaat wist ik. Dat het daar ook geldt voor de opwarming van de aarde is nieuw voor me.

In dat kader kwam de mooiste uitspraak over de coalitieverandering wederom van FD-woordvoerder Van Zwolgen: ‘Het is ook goed om een keer een andere wind te laten waaien.’ Soms schrijft een column zichzelf.

Door Patrick Huisman