Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: GER LOEFFEN

Commu-niet-catie

Column Column Babbels Column Babbels

Een paar columns geleden prees ik de scherpe visie van Ans Mol in de granulietkwestie in West Maas en Waal. Maar ook de wethouder kan niet alles in de gaten houden. Zeker niet in het verre Den Haag en al helemaal niet als de betrokken beleidsmakers last lijken te hebben van een ordinair gevalletje ziende blind en horende doof.

Wat blijkt: de Tweede Kamercommissie Leefomgeving behandelde afgelopen donderdag het agendapunt ‘Voortgang granuliet: addendum ‘Review-Onderzoek Granuliet Over de Maas’ en ‘Raad van State uitspraak’. Klinkt stoffig, maar voor Mol is ’t uitermate interessante stof. Ze tastte echter volledig in het duister en kwam er pijnlijk genoeg pas na afloop achter door een tip van burgercollectief Dreumelse Waard.
En als de bespreking van dat onderzoek nou een slaapverwekkende plichtpleging was, maar nee… Arcadis presenteerde die dag de resultaten van aanvullend onderzoek. En wat blijkt: het gedumpte granuliet zit wel degelijk in de leeflaag van het water. Dus niet diep in de bodem of vermengd met een afdeklaag zoals ze eerder beweerden.

Sterker nog, die afdeklaag is er niet eens! Al die tonnen gestorte afvalstof dwarrelen dus vrolijk over de bodem. Precies wat bewoners al vreesden. Ik snap dat je met zulke conclusies liever niet de verantwoordelijke wethouder uitnodigt. 

Ans Mol heeft inmiddels contact gezocht met het ministerie, waar de hoogste baas verzekert dat ze niet is ingelicht door ‘een menselijke fout’. Dat zou je kunnen geloven als dit de eerste keer was dat de wethouder werd ‘vergeten’. Dit soort foutjes gaat om de gezondheid van mensen, dus ik zal niet verzanden in woordgrappen als ‘zorg dat dit tot op de bodem wordt uitgezocht’. Maar een diepgravend onderzoek valt aan te raden. 

In het nieuwe kabinet is CDA’er Vivianne Heijnen als staatssecretaris verantwoordelijk voor deze kwestie. Het CDA, die partij waar ze zo van ’t whatsappen naar elkaar zijn.

Misschien kan Ans haar mobiele nummer regelen? Dan gaat de communicatie vast beter. 

Door Patrick Huisman