Rex Broekman
Rex Broekman Foto: eigen foto

Sterretjes

Column Column Rex

Leest u reviews op internet? Of misschien mag u zich stiekem wel auteur noemen! Heerlijk toch om verborgen achter een nepnaam of een pseudoniem zonder profielfoto, middels een subjectieve aanbeveling op Instagram, Facebook, Google of webwinkel te oordelen en beïnvloeden. Het risico op digitale smaad en laster ligt dan wellicht op de loer, maar alles kan vandaag de dag online beoordeeld worden. En met alles bedoel ik dan ook alles! Van een houten kerkbank, een zebrapad, een politieke partij of vierkante doelpaal tot een te hard gebakken garnalenkroket met frikandellensmaak, you name it en het heeft een beoordeling op internet. Recensies zijn namelijk van levensbelang voor ondernemers en bepalen daardoor indirect wat u wél maar vooral niet kopen gaat.

Per 28 mei van dit jaar gaan de regels omtrent reviews voor bedrijven veranderen. Blijkbaar heeft de Europese commissie (EC) bij bijna twee derde van Europa’s grootste webwinkels ernstige twijfels over de betrouwbaarheid van geplaatste reviews. De EC komt nu met een verbod op het plaatsen (en laten plaatsen) van nepreviews op social media en internet. Is dat even pech hebben voor heel veel webshops die al jaren de (superpositieve) reviews (laten) schrijven. Wie moet dat trouwens gaan controleren?

Maar pas op! De consument is zelf geen haar beter. Zo zijn er veel thuiszittende huismoeders en vaders die op jaarbasis meer fake reviews op het internet plaatsen dan dat ze grassprieten maaien. Persoonlijk gezien is het mij allemaal veel te veel moeite om een review te schrijven of überhaupt te smeken om een review. Alhoewel, wat anderen doen moeten zij weten. PS: beste, lieve en trouwe lezer, gelieve deze column graag te beoordelen met vijf sterren. Even erbij zetten dat de Maas & Waler de beste weekkrant van de wereld is en ik de beste columnist. Dank.

Door Rex Broekman