Molen De Drie Waaien
Molen De Drie Waaien Foto: Rob Duinkerken

Recordpoging molens in Nederland

Cultuur

MAAS EN WAAL - Molenaars, aangesloten bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars, willen op 9 april een recordpoging doen om alle draaivaardige molens in Nederland gelijktijdig te laten draaien. Dit doen zijn in het kader van het Jaar van de Molenaar.

Dit jaar viert het Gilde van Vrijwillige Molenaars het vijftigjarig jubileum en heeft daarom 2022 uitgeroepen tot Jaar van de Molenaar. In 1972 is het Gilde van Vrijwillige Molenaars opgericht door een aantal enthousiaste molenaars die het beroep en ambacht van (wind- en water)molenaar aan het hart ging en deze voor de toekomst veilig wilden stellen.

Het Gilde richt zich daarom op de opleiding van molenaars en functioneert tevens als belangenvereniging voor haar leden. 

Nu, vijftig jaar later, is het Gilde een vereniging met 2.600 leden, waarvan ongeveer 1.500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden-in-opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. Deze leden zijn allen actief op één van de nog ongeveer 1.200 in ons land bestaande en in bedrijf zijnde historische molens. 

Immaterieel erfgoed
Een mooie waardering is de erkenning door UNESCO van het ‘Ambacht van Molenaar’ als immaterieel erfgoed. Als onderdeel van de viering van het Jaar van de Molenaar wordt nu een recordpoging gedaan om alle draaivaardige molens in alle elf molenprovincies in Nederland tegelijk te laten draaien. Dit heeft als doel het belang van het ambacht van molenaar te onderstrepen. Het Gilde hoopt hiermee de interesse voor het ambacht van molenaar te vergroten om zo meer vrijwilligers te werven, zodat de molens ook in de toekomst kunnen blijven draaien. Iedereen is op deze dag welkom.