Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: GER LOEFFEN

Uitlokkertjes

Column Column Babbels

‘In wat voor land willen we wonen?’ Het is zo’n typische grote vraag waar lijsttrekkers in verkiezingstijd graag de tanden op stuk mogen bijten zonder met concrete antwoorden te komen. 

Ik weet in elk geval wel in wat voor land ik níet wil wonen. Eentje waar de gemeentes 16- en 17-jarigen ronselen als lokpubers. Of, zoals gemeente Beuningen het schattig placht te omschrijven ‘mysterykids’. Zij moeten in kaart brengen waar minderjarigen ondanks een verbod toch nog aan alcohol kunnen komen. 

Deze uitlokkertjes gaan dus op pad langs sportkantines, cafés en winkels om te zien wie ze kunnen verleiden. Want dat is het toch een beetje het idee: hardwerkende ondernemers, hun personeel en al die welwillende barvrijwilligers zijn door de mystery kids ineens allemaal vogelvrij.

Eén misstap, één niet gecontroleerde ID-kaart en je kunt met pek en veren door het dorp getrokken worden. Zou dit een idee uit de koker van Daphne Bergman zelf zijn? Het past helemaal in de law- en ordermentaliteit van onze burgemeester.

En is dit écht een probleem waar we tieners voor in moeten zetten? Heb ik iets gemist en zijn er inderdaad zware excessen bij de plaatselijke Appie? Rollen de pubers elk weekend brakend over elkaar van teveel bier en bitterballen bij hockey of voetbalclub? 

Wat me vooral ergert is dat we met initiatieven als mysterykids onze toekomstige generatie meegeven dat het loont om stiekem gedrag te vertonen. En daar heb ik bij voorbaat al een stevige kater van. 

En gaat het helpen? Wie controleert in kroeg of kantine als een 18-jarige voor al z’n maten rondje na rondje haalt? En nee, ik wil niemand op ideeën brengen, maar wees realistisch. Wie wil komt altijd aan drank.

Wil je echt wat doen? Stuur ex-verslaafden naar scholen om hun verhaal te delen. Geef een extra cursus aan de mensen achter de kassa of bar. Maar laat kinderen, want dat zijn het, alsjeblieft zo lang mogelijk genieten van het mysterie dat jeugd heet.

Door Patrick Huisman