Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: GER LOEFFEN

Scorekaart

Column Column Babbels

Tot zover de gemeenteraadsverkiezingen. Zoals verwacht werden in Druten en West Maas en Waal de lokale lijsten alleen maar sterker. Alleen in Beuningen moest het oppermachtige BN&M een zeteltje inleveren. 

Waarom de lokalo’s in de lift zitten heb ik hier al vaak genoeg uitgelegd. Wie ’t me wil horen vertellen moet even van woensdag 16 maart terugkijken. Dat Margriet van der Linden twee dagen later met haar show stopte had hopelijk niets met mij te maken.

Na de verkiezingen bestaat de gemeenteraad van Druten uitsluitend uit leden van plaatselijke partijen.
Ongeveer even opvallend is dat Welzijn Druten geen extra zetel won met haar populistische pufjes over het afketsen van de fusie. Zo makkelijk valt de kiezer kennelijk toch niet te paaien.

Positiever nieuws uit West Maas en Waal is een zeteltje winst voor het CDA. Hopelijk blijven ze samen met Sociaal Maas & Waal kritisch op de alleenheersers van de Federatie Dorpslijsten. Alleenheersers? Zeker, de VVD zit al jaren voor spek en bonen in de coalitie. Ze verloren een zetel, dus dit zou een uitgelezen moment zijn om te bedanken voor de rol van FD excuustruus. Maar wie de VVD kent weet al hoe het afloopt als ze mogen kiezen tussen het harde oppositiebankje of het pluche. 

De Beuningse VVD zal in elk geval glimmen van trots. De partij van Karin van den Heuvel groeide van drie naar vier zetels, mede dankzij een liegpamflet van de stichting Tegenwind. Zo zou ik geen zetels willen winnen, maar Karin is minder kritisch. D66 won er ook een. Juist door de waarheid te vertellen over windmolens: we kunnen niet zonder. Hoe verfrissend, je krijgt bijna weer vertrouwen in de mensheid!

Om helemaal positief te eindigen: ‘Granuliet-wethouder’ Ans Mol lijkt beloond voor haar standvastige optreden in West Maas en Waal. Haar FD-Wamel krijgt een zeteltje erbij. 

U merkt, als politiek dier vind ik alles rondom die verkiezingen leuk. Zeg, zullen we het gewoon over vier jaar nog eens doen?

Door Patrick Huisman