De jongere garde van de Bewaorsmiense.
De jongere garde van de Bewaorsmiense. Foto: Gerrit Jan Riedstra

‘Cursus dialect’ voor de jongste Bewaorsmiense

Cultuur

DEEST - ‘Maar hoe bereiken we de jongeren?’ Welke vereniging slaakt niet geregeld die verzuchting? De Bewaorsmiense zijn gezegend met acht kersverse acteurs en actrices die in april op de planken staan in het stuk Mürrig Waoter.

Het is een enthousiast clubje. De jongste tien jaar, een heel verschil met Ria van den Velden, 75 lentes jong. Sommigen voelden de kriebels toen ze een advertentie zagen waarin De Bewaorsmiense vroegen om nieuw bloed, anderen hadden nog net even een zetje nodig.

Gezien de jongere deelnemers niet meer als vanzelfsprekend dialect spreken moesten ze nog wel wat worden bijgeschoold. Vooral de jeugdigen met de wat grotere rollen hadden daar wel even een kluif aan. Bijkomende moeilijkheid was dat een aantal repetities online was door corona. Van die extra hordes is tijdens de repetitie-avond afgelopen donderdag in ‘t Trefpunt in Deest niet zoveel meer te merken. Nadat zangpedagoge Nelleke van de Klok met bijvoorbeeld het duo Karel van den Beld en Frederike Beijnes het titelnummer Mürrig Waoter heeft doorgenomen nodigt regisseuse Dayenne van de Geijn iedereen uit voor een concentratiespelletje.
Daarna de doorloop. Omdat de led-wand achter het podium nog niet klaar is vergt het heel wat voorstellingsvermogen van de spelers om volledig in hun rol te kruipen. Het is makkelijker ongerust te zijn over de behouden terugkeer van je zoon als je dat mag doen tegenover een decor van de kolkende rivier, dan wanneer je als moeder voor een zwart scherm staat tenslotte.  

De streekmusical Mürrig Waoter is te zien op vrijdagavond 1, zaterdagavond 2 en zondagmiddag 3 april in De Rosmolen in Beneden-Leeuwen. De avondvoorstellingen beginnen om 20.00 uur, de zondagmiddagshow om 14.30 uur. In de Bogerd in Druten spelen de Bewaorsmiense vanaf donderdagavond 7 april drie avonden om 20.00 uur en zondag 10 april om 14.30 uur.

Kaartjes kosten 17,50 euro en zijn verkrijgbaar bij juwelier Akkermans in Druten en Skoen Schoenmode in Beneden-Leeuwen.

Door Gerrit Jan Riedstra