Rex Broekman
Rex Broekman Foto: eigen foto

Joop Stom

Column Column Rex

Zoals de slimme lezer weet, is elke gelijkenis met de werkelijkheid puur toeval. Dit geschreven hebbende heb ik me kostelijk vermaakt met een interview gegeven door een oud-profvoetballer wiens trainerscarrière behoorlijk in het slop zit. Deze voormalig verdediger maakt furore als bikkelharde tackelaar, maar zit na zijn laatste (buitenlandse) coaching avontuur al weer meer dan een half jaar werkloos thuis. Arme jongen. Tot zijn grote verbazing heeft hij geen enkel belletje gekregen van zijn voormalige club waar hij na zes gespeelde wedstrijden al zijn vertrek aankondigde om naar een grotere club te gaan.

Alhoewel ontslagen trainers meester zijn in het intrappen van open deuren, heb ik ze zelden op een beetje zelfreflectie kunnen betrappen. Natuurlijk, we hebben het hier over een mentaal zwaar vak met enorme druk vanuit de publieke opinie en het enige wat ze hoeven doen is de poppetjes op de juiste plek neerzetten. De training wordt bovendien door de assistent geleid en de assistent van de assistent mag de pylonen neerzetten.

De werkloze trainer in spe is overigens ook nog eens dik miljonair. Dus voor het geld hoeft hij het niet te doen. ‘Ze hadden mij kunnen bellen... Ik had er serieus over na willen denken’. Heerlijk dat soort quotes. Vooral die laatste zin: ‘Ik had er serieus over na willen denken’. Lees deze zin nog even na. Hij had er niet gewoon over na willen denken, maar dus serieus. Ja Joop, denk ik dan, toen Beatrix een nieuwe hoflakei zocht, toen Red Bull Racing een vervangende coureur zocht, toen Pamela Anderson vrijgezel zei te zijn en toen Ajax een nieuwe spits zocht, had ik daar ook serieus over na willen denken. Je kunt ook de telefoon pakken en brutaal zijn. Of realistisch zijn en iets gaan doen waar je wel kans lijkt te maken. Stom, maar het kwartje is bij Joop nog niet gevallen.

Door Rex Broekman