Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: GER LOEFFEN

Leegstand

Column Column Babbels

Voor het eerst in een kleine vijftig jaar schaam ik me diep om inwoner van de gemeente Beuningen te zijn. De reden is het kille en onverklaarbare beleid van burgemeester Daphne Bergman rond de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

De eigenaar van een huisje op De Groene Heuvels had vorige week daar welgeteld twee bevriende Oekraïense gezinnen ondergebracht. Al snel kreeg hij een sommatie van de gemeente: ze moesten binnen een week wegwezen. Weer op de vlucht.

Beuningen houdt zich graag aan de regels: alle vluchtelingen dienen opgevangen te worden in sporthal De Tinnengieter. Toen dit voor landelijke verontwaardiging zorgde, tapte Bergman vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen ineens uit een ander vaatje. Er kwamen excuses en de gezinnen mogen voorlopig ‘even’ blijven. Oh, en die sommatiemail? Die is nooit verstuurd. Prima, maar ik heb ‘m wel in mijn bezit.

Begrijp me goed: er valt genoeg aan te merken op De Groene Heuvels. Dat ‘vakantiepark’ is weinig meer dan een slecht onderhouden buitenwijk van Ewijk met een kapotte slagboom. Maar het is er rustig, met voldoende privacy. Ideaal voor de tijdelijke opvang van mensen in nood. Laat het een half jaar of een jaar duren. 

Maar nee, Daphne ziet alle vluchtelingen bij voorkeur samengepakt in een massale slaapzaal. Het plan is iedereen vanaf daar binnen negen dagen een definitief onderkomen te bieden. Maar waar? Heeft Beuningen dan ineens tig huizen beschikbaar? Of proppen we ze in leegstaande kantoorpanden die daar totaal ongeschikt voor zijn? 

Wat zegt u, op leegstaande vakantieparken in andere gemeentes? Die kans is groot. Ik zie Bergman niet garanderen dat de mensen die ze uit hun vakantiewoningen wilde jagen niet terugkeren in exact zo’n huisje buiten Beuningen. En waarom toch? Dit zijn geen Poolse seizoenwerkers, henneptelers of andere illegale boemannen waar Bergman klaarblijkelijk als de dood voor is.

Wat mij betreft hebben we straks in ieder geval één leeg huis beschikbaar voor Oekraïense oorlogsslachtoffers. De verlaten ambtswoning van de vertrokken burgemeester Bergman. 

Door Patrick Huisman