Rex Broekman
Rex Broekman Foto: eigen foto

Drukwerk

Column Column Rex

Pablo, Stefano en ik hebben alle drie een totaal ander leven en dat komt ook mooi ter uiting als iemand de buitenkant van onze voordeuren zou bekijken. Stefano heeft een ‘nee nee sticker’ op zijn brievenbus zitten omdat hij helemaal geen ongeadresseerde post wil ontvangen. Pablo is nogal fan van de columns die op pagina vijf van de Maas en Waler geplaatst worden en heeft dus laatst zijn nee nee aangepast naar een ja nee sticker. Ikzelf heb helemaal geen sticker op m’n brievenbus zitten dus ik krijg alle mogelijke zooi binnen. Een bewuste keuze.

Omdat het campagnetijd tijd is, vielen er de afgelopen weken een aantal flyers bij ons drieën in de bus. Wanneer er door de typefouten heen gekeken werd, leek dit bij het merendeel op een last minute klusje. Stefano vertelde dat één van de lijsttrekkers bij hem aanbelde, ondanks dat hij een nee nee sticker had. Dit werd gewaardeerd. Pablo daarentegen kreeg een groene flyer in zijn bus gestopt ondanks zijn ja nee sticker. Pablo wees vervolgens de bezorgster in kwestie op het feit dat deze flyers ongeadresseerd zijn, en volgens hem dus onder de ‘nee’ vallen; van ongeadresseerd drukwerk. De bezorgster wist hem te vertellen dat folders of flyers van politieke partijen niet onder reclamefolders vallen en dus door de bus mogen.

Terwijl Stefano en ik aandachtig luisterden naar het relaas van Pablo, kwam hij met een plan. ‘Wat gebeurt er als ik een drol in een envelop stop en deze door de brievenbus doe bij het gemeentehuis? Is dit ook niet-commercieel-ongeadresseerd-drukwerk? Ik kan hem ook nog adresseren aan iemand zodat het niet-commercieel-geadresseerd-drukwerk wordt.’ Pablo, inmiddels ten einde raad, overweegt nu zijn Nederlandse ja nee sticker aan te passen naar Duits. Het wordt: Nein Nein Nein, Nichts! Dat zal ze leren.

Door Rex Broekman