Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: GER LOEFFEN

Leesbeurt

Column Column Babbels

Hallo burgers, stop toch eens met zeuren over politieke partijen en ga eerst die verkiezingsprogramma’s eens lezen! 

Pfoe, dat lucht op zeg… Die frustratie zat me al dwars sinds ik vorige week aanwezig was bij een politieke bijeenkomst van Weurt+. Door privéomstandigheden moest ik vroegtijdig weg, maar wat ik heb meegekregen was genoeg om me nog dagen groen en geel aan te ergeren. 

Het eerste pijnpunt was een gespreksleider die meer aan het woord was dan de aanwezige lijsttrekkers. En de beste man vertelde vooral wat er allemaal mis was in Weurt. Maar toen moest het publiek nog komen.

Een en al geklaag met dezelfde conclusie: ‘de politiek luistert niet naar ons’. Wat mij daarna nog meer verbaasde: desgevraagd bleek niemand in de zaal ook maar één verkiezingsprogramma gelezen te hebben. Niet één! Toegegeven, niemand leest die taaie werkjes vol hoogdravende holle frasen voor zijn lol. Maar hoe kun je geloofwaardig ontevreden zijn als je niet eerst checkt of partijen je wat te bieden hebben?

Ergens valt die bozige onvrede onder Weurtenaren prima te begrijpen. Ze zitten al jaren ongevraagd met andermans hoofdpijndossiers. Van de Nijmeegse windmolens tot de Beuningse afvalcentrale ARN. En vergeet de eigen mislukking niet: de herinrichting van Laan 1945. Het enige resultaat van een langdradig participatieproces tussen burger en gemeente waren een paar plantenbakken die inmiddels alweer verwijderd zijn.

Schrale troost: Beuningen faalde niet alleen inzake Laan 1945. Als inwoner van Ewijk mocht ik ooit meedenken over de toekomst van het centrum. Die toekomst is zo ongeveer nu en nog denken ze na over die plannen. Momenteel zijn mijn buurtgenoten weer boos dat hun meedenken over groen in de wijk vooral op tijdverdrijf leek want de gemeente trekt haar eigen plan. Dan heeft participatie dus ook niet veel zin.

Of toch wel? Samen met mijn collega Ruud Coolen van Brakel ga ik het donderdagavond 10 maart namens u vragen in het Beuningse Lijsttrekkersdebat. U bent welkom in de Arend in Winssen.

Door Patrick Huisman