Een warmtepomp doet steeds meer zijn intrede.
Een warmtepomp doet steeds meer zijn intrede. Foto: Stock

Hadden de hoge gasprijzen voorkomen kunnen worden? Ja!

Ingezonden

Ingezonden door Han Blok

Nu veel huishoudens in de penarie zitten vanwege de hoge gasprijzen, ligt de vraag voor de hand of we dit hadden kunnen voorkomen. Mijn antwoord is, ja! 

Als de 16,500 huishoudens in de beide gemeente Druten en West Maas en Waal allemaal van het gas af waren gegaan door de aanschaf van warmtepompen, zou daar in de wintermaanden veel extra stroom voor nodig zijn geweest. Om precies te zijn 16.500 x 2500 kWh verdeeld over de vier wintermaanden. Die hoeveelheid stroom zou met slechts 4 à 5 grote windturbines langs de Maas en Waal-weg met een totale capaciteit van 17 MW geleverd kunnen zijn. Dat zou dan een investering van ruim €25 miljoen betekent hebben. Het afschrijven van die investering en de onderhoudskosten komen neer op een kostprijs voor windenergie van 7 cent per kWh (afgezien van belastingen). Dit zou dat gemiddeld per woning zijn uitgekomen op €175 voor het verwarmen van de woning gedurende de winter. 

Bij de huidige gasprijzen van €1,20 (zonder belastingen) en gemiddeld 1400 m3 gasgebruik per huishouden in de winter kost dat nu € 1.680. Dat is bijna 10 keer zo veel! Vermoedelijk wordt het nog meer. Omdat ongeveer 30% van ons totale gasverbruik Russisch gas betreft, is ook ongeveer 30% van het verschil in onze uitgaven voor Russisch gas via Gazprom gebruikt om het Russische leger te financieren. 

Hadden we die hoge gasprijzen vooraf kunnen voorzien? 

Ja! Als je stopt met de gaswinning uit eigen bodem, stopt met steenkool en stopt met kernenergie, zonder met een gelijk tempo in te zetten op isolatie, efficiëntie verbetering, wind en zon in de veronderstelling dat we het gat tijdelijk wel kunnen dichten met gascentrales, mag je toch verwachten dat de vraag naar gas enorm toeneemt en dat dit gas dan vanuit het buitenland geïmporteerd moet worden. 

Dat wisten we ook wel, want de grote gasleveranciers hebben niet voor niets een heel stelsel van aardgasleidingen dwars door Europa aangelegd. We hadden ook kunnen weten dat de prijs van dergelijke grondstoffen op de wereldmarkt niet alleen wordt bepaald door de kosten van winning en transport, maar vooral door de verhouding tussen vraag en aanbod. Dit hadden we namelijk al meer dan 75 jaar ondervonden met de prijzen voor olie, maar we kennen dat prijsmechanisme ook van zuivelproducten, vlees en fruit. Het is dus niets nieuws.

Hadden we kunnen weten dat de Russen niet aardig voor ons zouden zijn? 

Ook hier is het antwoord, Ja!. Rusland is voor dertig procent van de staatsinkomsten afhankelijk van export van olie en gas. Als de Westerse landen om de één of andere reden, bijvoorbeeld vanwege de inname van de Krim, Rusland straffen met sancties zal het dit willen compenseren met meer inkomsten uit gas en olie. Bovendien zijn de verhoudingen tussen het Westen en Rusland nooit erg prettig geweest en is Putin al 23 jaar aan de macht en heeft die nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij het grote imperium weer wilde herstellen door de afvallige deelstaten terug te veroveren.

Kortom het is onze eigen stomme schuld. We hadden onszelf nooit afhankelijk moeten laten worden van een dictator die daar later misbruik van zou kunnen maken. En we hadden nooit moeten stemmen op de lokale politieke partijen die op grond van kortzichtigheid, leugens en valse NIMBY argumenten geen windturbines in Maas en Waal willen. 

Dank u wel voor alle politieke partijen die dit domme beleid hebben gesteund.

En veel succes straks in het stemhokje.