Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: GER LOEFFEN

Boerenverstand

Column Column Babbels

Het is alsof de duvel er mee speelt. Had ik net de keerzijde van de Federatie Dorpslijsten uit de doeken gedaan, komt De Gelderlander deze week met een paginagroot jubelstuk over de Dorpslijsten van Druten.

Het fenomeen ‘dorpslijst’ in een notendop: Druten kent afzonderlijke partijen voor Puiflijk/Druten-Zuid, Afferden en Horssen. Maar zodra de stemlokalen sluiten, klit de boel samen tot één grote partij. Net als bij de FD in West Maas & Waal.

Thye van Dinteren, lijsttrekker van dorpslijst Afferden en student politicologie, mocht aan De Gelderlander uitleggen waarom deze bestuursvorm zo fantastisch is. Kennelijk is Thye net aan die studie begonnen, want hij had niet door dat ‘ie feitelijk kiezersbedrog stond te promoten. Toch vindt hij in de krant een bestuurskundige en een hoogleraar aan zijn kant. Zij zien geen probleem in wat de dorpslijsten doen omdat ze ‘transparant zijn over hoe het na de verkiezingen verloopt’. Mijn academische accreditatie houdt op met een middenstandsdiploma, maar laat me de boel uitleggen met mijn boerenverstand.

In theorie hebben de dorpslijsten en de bobo’s natuurlijk gelijk. Maar daarmee gaan ze gemakshalve voorbij aan de praktijk: een slordige driekwart van de kiezers weet niets van (plaatselijke) politiek. Deze mensen zijn geneigd te stemmen op een partij die de naam van hun woonplaats draagt: ‘Wie weet doen “ze” dan eindelijk eens wat voor ons.’ Kortom, het succes van lokale partijen is grotendeels het gevolg van de groeiende afkeer tegen landelijke partijen.

En dat brengt me op dat andere, onoverkomelijke euvel van Dorpslijsten. In verkiezingstijd trekken al die partijtjes stemmen voor hun dorp met hele specifieke verkiezingsbeloften. Tijdens de coalitieonderhandelingen dienen die zich uit te betalen, want de dorpslijsten moeten scoren. Maar hoe praktisch is deze geldingsdrang als alle voorzieningen in het dorp eens een periode eigenlijk al prima in orde zijn?

Mijn (boeren)stemadvies laat zich daarom raden: ga voor een partij met een echte ideologie die werkelijk opkomt voor het algemeen belang.

Door Patrick Huisman