Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: GER LOEFFEN

Over de brug

Column Column Babbels

‘Lekker leven in onze dorpen’, dat is de slogan waar Federatie Dorpslijsten de gemeenteraadsverkiezingen mee in gaat. Toegegeven, de mooiste gebieden van Maas en Waal zijn misschien in het westen te vinden. Dus laat ik maar aannemen dat het leven er ook lekker is. 

Wel zet ik op basis van haar programma vraagtekens bij de wijze waarop de FD dat leven lekker wil houden. Er komt geen verbreding van de Maas en Waalweg, er komen geen windmolens en van zonneparken hebben ze nog helemaal niet gehoord. En ze zijn, uiteraard, fel tegen een fusie.

Tijdens het lezen bekroop me het gevoel dat de Federatie Dorpslijsten van plan is de klok terug te zetten naar circa 1992. En omdat ze een van de weinige lokale partijen met een meerderheid in de gemeenteraad zijn, komen ze er nog mee weg ook. 

Da’s al ernstig, maar nu probeert de Federatie ook nog eens de concurrentie zwart te maken. Zo staat in hetzelfde verkiezingsprogramma: ‘De FD werkt lokaal. We opereren vrij van landelijke invloeden en belangen. We kunnen ons daarom volledig richten op de belangen van onze inwoner.’

Met andere woorden: CDA, VVD en Sociaal Maas en Waal worden beïnvloed (of erger) door instructies van bovenaf. Iedereen weet dat het gelogen is en dat juist de FD een partij boter op het hoofd heeft.

De Federatie bestaat immers volledig uit dorpslijsten. Zogenaamd zelfstandige, lokale partijtjes die echter direct nadat de stembussen sluiten weer samenklonteren tot één overkoepelend orgaan. In alle acht dorpen spreken de partijtjes ineens met dezelfde centraal aangestuurde stem tot ze zich vlak voor de volgende verkiezingen weer opsplitsen om het toneelstukje te herhalen.

Natuurlijk stemt u lokaal op mensen die u kent en vertrouwt. Maar de vraag is, wie vertrouwt u de toekomst van uw gemeente toe? Het meest treffend vond ik de foto van de Prins Willem Alexanderbrug op de voorkant van het FD-verkiezingsprogramma. Kom eens over de brug met een echte toekomstvisie!

Door Patrick Huisman