De toneelgroep van voorstelling 'Pitten'.
De toneelgroep van voorstelling 'Pitten'. Foto: John van Gelder

Gewoon weer even volop lachen

Uit

HORSSEN - Met de komische eenakter ‘Pitten’ gaat een bij elkaar geraapt toneelgezelschap uit deze regio het aanwezige publiek drie avonden laten lachen. Het gezelschap heeft vier jaar geleden in de pastorie in Horssen het stuk ‘Interieur’ van Hugo Claus gespeeld. Ze zijn uitermate blij dat er nu weer een mooi stuk op de planken komt.

Het stuk ‘Pitten’ gaat over een toneelgroep tijdens een generale repetitie in een theater, waarbij teksten slecht worden gekend en de souffleur een grote rol speelt. Het lijkt erop dat de generale repetitie voor de toneelopvoering van een dag later geen succes is. Hoe moet dit nog goed komen? Dat is de insteek van het honderd jaar oude stuk van schrijver Herman Heijermans. ‘Pitten’ betekent in toneeljargon: het volledig leunen en vertrouwen op de souffleur. Het ‘pittend’ spelen was vooral gebruikelijk bij de wat minder ijverige toneelspeler. Dus gaat alles verkeerd in de laatste repetitie. De techniek laat het afweten, spelers kennen hun teksten niet en leunen vooral op de souffleur. Maar de souffleur zelf, gespeeld door Gerrit Kistemaker, die het stuk ook produceert, is er met zijn gedachten ook niet helemaal bij.

Regisseur Erna Steeg noemt de één uur durende eenakter een komisch stuk met daarbinnen drama. De voorstelling waar de eenakter om draait, gaat eigenlijk over een Italiaanse man en zijn Nederlandse vrouw die overspel heeft gepleegd. Natuurlijk zint de Italiaan op bloedwraak. We zien allemaal verschillende typen mensen op het toneel, maar ook de attributen die worden gebruikt. We zien hoe een wind- en een regenmachine werkt en zien hoe donder en bliksem worden nagebootst.

Volgens de aanwezigen wordt er tijdens repetities ook veel gelachen en hebben ze het erg gezellig met elkaar. Naast Erna Steeg en Gerrit Kistemaker doen ook Jacqueline van der Heijden, Karel van de Beld, Ben Kistemaker, Jan Hoefnagel en Antoinette Janssen mee aan het stuk.

De voorstelling ‘Pitten’ wordt gespeeld in dorpshuis de Horst in Horssen op vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 maart. Aanvang: 20.00 uur.

Kaarten
Kaarten zijn alleen telefonisch te bestellen bij Adrie Wiegers via 0487 - 54 16 20. De entree bedraagt 10 euro inclusief één consumptie.

Door Elly Bruns