Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: GER LOEFFEN

Luchtpunt

Column Column Babbels

Vlak voor zijn definitieve afscheid als wethouder wil Piet de Klein nog een keer stof doen opwaaien. De windmolens waren al een aardige erfenis, maar afgelopen week presenteerde hij hoogstpersoonlijk nog even de oplossing voor het CO2-probleem.

Met zijn gegarandeerde guitigheid poseerde Piet gezellig naast het grote, gele apparaat dat vanaf nu bij de ondergrondse glasbakken aan het Julianaplein te vinden is. Dames en heren: de slimme bandenpomp. 

De cijfers spreken voor zich: 60 procent van de Nederlandse automobilisten blijkt rond te rijden met een te lage bandenspanning. Hierdoor verbruiken hun voertuigen meer en wordt er ook extra CO2 uitgestoten.
Vanaf nu mag iedereen bij de pomp z’n banden op de juiste spanning brengen. Gratis en voor niks. Cadeautje van de gemeente!

Wat een hoop gebakken lucht. Los van het feit dat er niks ‘gratis’ is aan een pomp die de gemeente (en dus indirect de burger) moet onderhouden… Hebben de beleidsmakers weleens goed rondgekeken tijdens het tanken? Ieder pompstation biedt al tig jaar dezelfde dienst. Volgens welk lichtpunt is een gemeentelijk luchtpunt ineens cruciaal?

Maar ach, gemeentes grossieren wel vaker in goedbedoelde blunders, het lijkt wel of er echte mensen werken. Mijn favoriete miskleun is dat rare 14024-telefoonnummer met spraakherkenning dat alleen werkt als je de longen uit je lijf brult.
De bandenpomp voelt ook betuttelend. Ik weet het, een goed milieu begint bij jezelf en als gemeente is het ook je taak om voor Postbus 51 te spelen. Maar een mededeling over bandenspanning op de website of de beroemde gemeentepagina in deze krant is toch ook goed?

Want, wat krijgen we hierna? Gratis groente en fruit uitdelen voor de deur van de supermarkt? Voor de zekerheid een kraampje maandverband voor het Kruidvat of wandelschoenen buiten bij Bristol? 

Ik gun wethouder Piet de Klein een waardig afscheid hoor. Maar dat doe je bijvoorbeeld volgende week in deze krant met een interview.

Door Patrick Huisman