Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: GER LOEFFEN

Pufje

Column Column Babbels

Politieke principes zijn prachtig, maar wat als ze je stemmen dreigen te kosten? Kernachtig Druten liet deze week zien hoe je een dergelijke crisis discreet doch schaamteloos het hoofd biedt. 

Tijdens de raadsvergadering verraste de partij namelijk vriend en vijand door samen met Welzijn Druten een voorstel te introduceren dat zwaar verkeer uit de kern van Afferden moet weren. Niks mis mee, maar wel totaal onverwacht. De Dorpslijst Afferden wist van niks en het hoofdstuk verkeer stond niet eens op de agenda. 

En waarom zouden Welzijn en Kernachtig Druten überhaupt samen willen werken? Ze zijn toch politieke rivalen? Welzijn is fel tegen het samengaan van Wijchen en Druten. De partij stond vorig jaar vrij opzichtig te juichen toen de coalitie onder leiding van Kernachtig de fusieplannen moest opblazen na de uitslag van een weinig representatieve enquête. 

Welzijn houdt zoveel van een zelfstandig Druten dat ze bij de start van de verkiezingscampagne de letters van het gemeentehuis schoon stonden te schrobben. 

Dat soort symboolpolitiek stond mijlenver van Kernachtig af, dacht ik tot ik het verkiezingsprogramma van de partij onder ogen kreeg. ‘Druten blijft een zelfstandige gemeente. We blijven samenwerken met onze buurgemeentes en investeren in een stabiele Werkorganisatie Druten Wijchen.’

Met andere woorden: ineens wil ook Kernachtig dat er helemaal niks gaat veranderen. Die stabiele ambtelijke samenwerking tussen Druten en Wijchen is er namelijk al jaren. Het is duidelijk dat ze vrezen dat hun fusiestandpunt kiezers wegjaagt, dus draaien die bange poeperds direct bij. 

Cynisch genoeg gaat het nog werken ook. Nu de Dorpslijst Deest opgaat in Kernachtig Druten en ze ineens nauw kunnen samenwerken met Welzijn Druten lijken de kaarten voor de komende verkiezingen geschud. De overige dorpslijsten kunnen zich vast opmaken voor vier jaar in de oppositiebankjes. Het nieuwe bestuursakkoord krijgt vast een pakkende titel als ‘Kernachtig Welzijn’. Al zou ‘Potsierlijke Populistische Pufjes’ de lading beter dekken. 

Door Patrick Huisman