Bij de actie van de Stichting Tegenwind om aan te tonen hoe hoog de windmolens worden in Beuningen vergat iemand het touwtje vast te houden.
Bij de actie van de Stichting Tegenwind om aan te tonen hoe hoog de windmolens worden in Beuningen vergat iemand het touwtje vast te houden. Foto: Ger Loeffen

Het hoogste punt bereikt

Algemeen

2021 Staat misschien nog wel meer dan 2020 in het teken van ‘De Teleurstelling.’ We dachten immers dat het dit jaar helemaal goed zou komen. We zouden ons wel even uit de pandemie prikken. Dat deden we wel, maar nu zitten we toch weer thuis in een lockdown bij de kerstboom.

Dat wil zeggen, áls u een huis heeft, want ondanks alle mooie bouwprojecten in Maas en Waal het afgelopen jaar is er nog steeds een enorme woningnood. En als u al een huis had kwamen er wel scheuren in de muren door droogte zoals in Boven-Leeuwen. 

Gelukkig waren er in 2021 ook veel hoogtepunten. Hoewel ik niet weet of het hoge water in februari ook onder een hoogtepunt valt. Daar zullen ze in Limburg in de zomer vast anders over gedacht hebben. En het vernielen van een klimtoestel in Druten door het in brand te steken levert wel ‘hoog vuur’ op maar is toch echt een dieptepunt. 

Maar kom op! Geen teleurstellingen nu meer, maar hoogtepunten! Carnaval ging niet door vanwege corona, ik ken heel veel mensen die dat echt een hoogtepunt vonden. Eens een keer niet die klereherrie door het dorp en geen dronken buren die je nachtrust verstoren. Toch geen hoogtepunt nee? Ik zoek verder. 

Het kunstwerk Anima Mundi kwam er niet in Winssen, zo bleek in februari. De oerconservatieve omwonenden vonden het vast een hoogtepunt voor zichzelf, voor de kunst en cultuur noteer ik alweer een dieptepunt. 

Maart is eindelijk de maand met een berg aan hoogtepunten, zes nieuwe hondenuitlaatveldjes in West Maas en Waal. Een nieuw beweegplatform ‘MeeDoen’ in Maas en Waal en jongeren in West Maas en Waal krijgen een toekomstcoach. Blijkbaar is het leven in die gemeente zo uitzichtloos dat een coach daar verlichting in moet brengen. 

U bent nog niet overtuigd van de kwaliteit van de hoogtepunten? In april worden een twintigtal huurwoningen in Ewijk opgeleverd vlakbij het MFA. Ik weet dat er woningnood is, maar de mensen die daar nu wonen krijgen over een paar jaar therapie voor hun claustrofobie. Als je in de tuin wil zitten moet je eerst de kliko’s aan de straat zetten, anders kan het niet. 

De heropening van Museum Tweestromenland is in mei een feit. Een nieuwe aanpak en frisse website. Eindelijk, een hoogtepunt! Dat er ook weer commotie is over het windmolenpark in Beuningen laten we gewoon even wegwaaien. Dat gold overigens ook voor de grote ballon die de actievoerders mee naar het centrum hadden genomen voor hun protest. Bij de eerste de beste windvlaag was dat ding weg. Veel symbolischer krijg je het niet verzonnen. 

Het gaat steeds beter met het vinden van hoogtepunten want het Buurtvervoer 2.0 gaat in juni in Beuningen van start, de Oude Toren in Puiflijk gaat flink opgeknapt worden en Beuningen krijgt een kinderburgemeester. Wat iets anders is als een kinderachtige burgemeester, die hebben we volgens de voormalige bewoners van De Groene Heuvels in Beuningen al.

In juli wordt woonwijk Fruithof geopend in Winssen en dat is serieus een hoogtepunt voor het dorp waar zo weinig gebouwd was de afgelopen jaren. Het weer was niet bepaald een hoogtepunt, met opnieuw hoog water als dieptepunt midden in de zomer. En als u het sinds de zomer wat onsmakelijk vindt ruiken in Beuningen: dat klopt, ze zamelen nu ook luiers apart in. 

Dat hoge water in juli zorgt in augustus voor een vuilnisbelt langs de rivieren en dus komen er diverse opruimacties. Een hoogtepunt als het gaat om de inzet van vrijwilligers. Dieptepunten zijn dan weer alle afgelastingen van festivals zoals Dijkensport en de Maas en Waalse Oktoberfeesten. We blijken toch weer volop in coronatijd te zitten. 

In september blijkt dat de bioscoop in Beuningen de deuren sluit. Dat heeft dan weer niets met corona te maken, maar met het feit dat het bezoek terugloopt en men liever naar de luxe van een nieuwe bios in Wijchen uitwijkt. Een dieptepunt als het gaat om de voorzieningen in Beuningen. Hoogtepuntje is wel dat het ‘Tjillhonk’ in Deest geopend wordt, de schrijfwijze vind ik zelf dan weer een dieptepunt. 

Een nieuw hoogtepunt wordt in oktober aangekondigd in de vorm van Wintervillage Druten, maar deze wordt net zo hard weer afgeblazen... vanwege corona. Senioren in Beneden-Leeuwen doen mee aan een historische pubquiz en in Beuningen een ommetje maken gaat tegenwoordig niet meer spontaan maar via foldertjes. 

November is normaal van zichzelf al een hoogtepunt vanwege de Leste Mert, maar ook die moeten we weer missen. We mogen wel naar de kermis, daar is blijkbaar dan geen corona of zo. Misschien moeten we in 2022 toch naar een Leste Mert organisatie met een tikje meer lef? 

December wordt de maand van de totale lockdown, alweer een dieptepunt in coronatijd. Hoogtepunten zijn er ook. Eindelijk wordt een klap gegeven op een nieuw zwembad voor Beuningen en er wordt onderzocht of zelfs een buitenbad zou kunnen! Alleen degene die verzonnen heeft dat je met drie sportclubs en een zwembadje straks van een klein-Papendal kan spreken mag zichzelf een wandelend dieptepunt noemen. En er zijn nog meer bouwplannen, heel erg veel zelfs, allemaal voor een nieuw dorpshuis in Puiflijk. 

En zo gaan we 2021 ook een beetje uit: met veel beperkingen en nog meer plannen. En dat moet ook, want wie de hoop verliest, die verliest alles. Ik wens u een goed en gezond 2022. 

Door Patrick Huisman

Patrick Huisman.