Maria in Puiflijk
Maria in Puiflijk Foto: Luc Remers

Maria in Puiflijk, een pelgrims omweg waard

Ingezonden

Ik lees in de Maas&Waler dat het Drutens parochiebestuur plannen heeft met een onderkomen voor Maria, op het kerkhof naast de voormalige Johannes de Doper kerk. Merkwaardig dat zo’n berichtje plots weer verdrietige gevoelens kan oproepen. Na het sluiten en verkwanselen van het kerkgebouw was de Mariakapel niet meer toegankelijk. Op spontane en zeer liefdevolle wijze hebben de kerkbuurtjes niet lang daarna Maria een zeer bijzonder plekje gegeven op het kerkhof. Een fruitkist met een ingelijste fraaie afbeelding van haar, ervoor wat bloemen. De eenvoud maakt er een prachtig geheel van!

Het heeft voor mij ook een symbolische waarde, een uitdrukking van ‘het verdriet van Puiflijk’. Dus, handen af van onze Maria. Maar onmiddellijk knoopte ik er, na het lezen, twee voornemens voor 2022 aan vast. Allereerst meld ik mij aan om mee te denken over het plan van het parochiebestuur. Daarbij zal ik pleitbezorger zijn, niet voor Maria, maar voor een onderkomen voor het onderhoudsploegje van het kerkhof. Daar is grote behoefte aan enige basisfaciliteiten. En mijn tweede voornemen bestaat uit het uitbreiden van mijn Walk of Wisdom, de pelgrimage rondom Nijmegen die ook vanuit Ravenstein via Niftrik, Bergharen en Afferden dwars door Maas en Waal loopt. Langs deze bijna 140 kilometer fraaie wandeltocht zijn er tientallen Mariakapellen te vinden, in grote kerken en heel klein en stil langs het wandelpad. Ze maken deel uit van het pelgrimeren, ze geven je de kans om eens heel even, als solo wandelaar, niet met jezelf bezig te zijn.

Ik zal op mijn komende lentetocht (elk seizoen zou men de Walk of Wisdom moeten lopen, zo meen ik, mijn herfst en winter heb ik al achter de rug) een lus vanuit Bergharen maken en naar Maria in Puiflijk wandelen. Maria in haar fruitkist. En dat zou wel eens een vast onderdeel van die pelgrimage kunnen worden, op het aantal kilometers en dagelijkse etappes maakt deze lus niet zoveel uit, maar de symboliek, Maria in al haar eenvoud, in die fruitkist, zal diepe indruk maken.

Ingezonden door Luc Remers

Maria in Puiflijk