Mini, Ton en dochter Brigit Megens.
Mini, Ton en dochter Brigit Megens. Foto: Ger Loeffen

Familie Megens: begaan met het lot van 400 straatkinderen

Mens

DRUTEN - Het begon allemaal toen de oudere broer van Brigit Megens, Martijn, naar Kalimantan vertrok, het Indonesische deel van Borneo. Kort daarna vertrok de 17-jarige havo-leerlinge voor een intercultureel uitwisselingsprogramma voor een jaar naar de andere kant van de aardbol, het immens grote Brazilië.

Voor Brigit ging de wereld toen open. Er waren geen grenzen meer. ‘Ze ging als meisje en kwam terug als vrouw’, zegt moeder Mini Megens 27 jaar later in hun huis aan de Emmastraat in Druten.

São Paulo
Die reis en Zuid- en Midden Amerika hebben haar nooit losgelaten. Het virus sloeg over op Mini en vader Ton. Op bezoek bij hun dochter in Brazilië zagen zij de ellende en de erbarmelijke omstandigheden waaronder vooral kinderen in de miljoenenstad São Paulo moesten leven. Een stad zo groot als de provincie Utrecht, maar met 13 miljoen inwoners. Ton: ‘Het was geen leven; het was overleven voor die kinderen. Toen we dat zagen zeiden we tegen elkaar, het zou mooi zijn als wij een bijdrage kunnen leveren en daarmee iets aan die omstandigheden kunnen doen.’ Op dat moment zag de Stichting Crossing Borders het levenslicht.

Daarna reisde Brigit, inmiddels afgestudeerd Cultureel Antropoloog, door Midden-Amerika. ‘Het was inderdaad gevaarlijk, achteraf gezien. Maar toen zag ik dat niet.’ Zes maanden Bolivia en Guatemala, en als dertigjarige runde ze samen met haar vriend een ‘guest house’ in Costa Rica.

Straatmarkt
Intussen verhuisden Ton en Mini van Winssen naar Druten. Met de organisatie van de jaarlijkse straatmarkt in de Emmastraat werd de opgerichte Stichting Crossing Borders nieuw leven ingeblazen. Met de opbrengsten van de markten en andere activiteiten ondersteunt de familie het project Anchieta Grajau; een project in São Paulo waar dagelijks 400 straatkinderen worden opgevangen, zodat ze niet de hele dag op staat hoeven rond te zwerven. Het project bestaat sinds 1998. Brigit: ‘In 2012 waren wij daar op bezoek en zagen we dat sommige gebouwen geen dak hadden. Met de opbrengst van de straatmarkt en de activiteiten hebben we enkele daken gefinancierd. Want elk kind verdient een dak boven het hoofd. Ook in Brazilië.’

Als de coronaregels het toelaten organiseren Ton, Mini en Brigit op zondag 17 april 2022 weer een straatmarkt in de Emmastraat in Druten.
Voor meer informatie over de stichting, zie: www.stichtingcrossingborders.com.

Door Ger Loeffen