Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: Ger Loeffen

Geldwolf

Column Column Babbels

Druten is een prachtig plaatsje met mooie, schattige mensen die zo uit een film gelopen lijken. En als iemand dol is op films dan is het wethouder Willy Brink wel. Hij wil zó graag een bioscoop in Druten dat het zelfs in het coalitieakkoord staat. Met nog drie maanden tot de gemeenteraadsverkiezingen moet hij wel een beetje opschieten.

Helaas voor Willy en andere filmfans ziet Han Wolf, de enige lokale bios-uitbater in de regio, het niet zitten. Volgens Wolf wonen er simpelweg te weinig mensen in het gebied van Druten en West Maas en Waal om een zaal te kunnen exploiteren.

Dat Wolf ook de man achter de servicebioscoop in Wijchen is, en liever niet tegen zichzelf concurreert, staat daar uiteraard los van.
Maar is een bios in Druten echt zo’n onhaalbaar kaartje? Uit onderzoek blijkt dat 69 procent van de Drutenaren een plaatselijke filmzaal zouden bezoeken. Klinkt best als veel, helaas is 69 procent van 18.000 inwoners weinig rendabel. Toch hoopt wethouder Willy dat er andere partijen zijn die het zien zitten.

Ik hoop met hem mee. Ik hoop op een ondernemer met lef die zowel in Beuningen als Druten de handschoen wil opnemen. Dat is niet bioscoopboefje Wolf. Hij vertrok in Beuningen nadat hij de gemeentelijke ruif had leeggegeten en nergens anders meer geld vandaan kon toveren. In Druten laat hij het nu ook al afweten. Bioscopen in coronatijd zijn natuurlijk probleemgevallen, maar misschien kunnen de gemeentes helpen?

‘Denk een beetje om’ met een multifunctionele zaal bijvoorbeeld. In het geruchtencircuit hoor je dat de zaal bij de voormalige Vrijboom in Beuningen na de lockdown niet meer open zal gaan. Dat betekent dat er straks in heel Beuningen geen zaal van enige betekenis meer is. Daar kan de voormalige bioscoop in Beuningen natuurlijk een prima rol in spelen. Ook in Druten moet er iets creatiefs te verzinnen zijn, 

Nieuw jaar! Nieuwe kansen! Ik wens u een goed en gezond 2022. 

Door Patrick Huisman