vlnr.: Federico, begeleider Twan,  Jeroen en begeleider Jelle.
vlnr.: Federico, begeleider Twan, Jeroen en begeleider Jelle. Foto: John van Gelder

Sparen voor een Chinese maaltijd

Mens

DRUTEN - Er heerst een vrolijke stemming in de woonkamer van Pa Hoeklaan 59 in Druten, gelegen op het terrein van ’s Heeren Loo. Elke jongere die hier onder begeleiding woont, heeft zijn eigen studio, maar voor de gezamenlijke activiteiten, zoals koken en eten, komen ze bij elkaar in de woonkamer.

Bij dit interview in de woonkamer schuiven begeleider Twan en twee jongens aan: Frederico en Jeroen. Zij doen het woord voor de gehele groep die verder nog bestaat uit Wesley, Jeffrey, Brandon en Kevin.

Een krantenwijk
Dit is ook de groep jongens die sinds een half jaar op zo’n 350 adressen in Druten de Maas & Waler bezorgt. Het idee kwam van begeleider Twan, maar deze jongens gaan elke week trouw aan de slag met de bezorging. Afhankelijk van wie er aan de beurt is en wie tijd heeft (hun andere werkzaamheden gaan ook gewoon door), gaat er een groepje jongens op pad. Het geld dat ze daarmee verdienen, wordt gespaard en wordt besteed aan een gezamenlijke activiteit. Het liefst gaan ze van het gespaarde geld uit eten, maar dat kan nu niet vanwege de horecasluiting. Er is unaniem besloten dat er binnenkort een Chinese maaltijd op tafel komt, want daar hebben ze allemaal zin in.

De jongens die hier wonen hebben een vol programma. Naast de krantenbezorging brengen ze het glas naar de glasbak, legen ze prullenbakken, doen ze tuinonderhoud, prikken vuil en bezorgen ze (tegen corona) beschermende middelen op eigen terrein. En - vertelt Frederico - de laatste tijd brengen ze de dozen na de bezorging weer mee terug, zodat die hergebruikt kunnen worden.

Om de jongens te leren samen te werken, maar vooral ook om zich te ontwikkelen zijn enkele principes bij alles wat hier gebeurt het uitgangspunt. Zo geldt: “Eén team, één taak” wat staat voor samen bereik je meer. Ook geldt: “Samen 100”: streven is dat elke taak voor honderd procent wordt gedaan door de bewoner zelf. Lukt dat niet alleen, mogen ze hulp vragen. Het streven daarbij is dat ze die taak een volgende keer wel zelf kunnen verrichten. Bovendien activeren en motiveren ze elkaar. En ook mooi bedacht is dat elke dag één bewoner mag kiezen wat er ’s avonds gegeten wordt. Hij helpt ook mee om die maaltijd te bereiden. Bedoeling is dat ze daarbij ook zoveel mogelijk de ingrediënten bedenken om het gerecht te koken. 

Kerstmis
Jeroen vertelt dat hij met Kerstmis naar zijn moeder in Tiel gaat. Frederico gaat naar zijn oma in Rotterdam. Samenzijn met familie is belangrijk voor deze jongeren, ze kijken ernaar uit. Maar het is ook mooi om te zien dat ze zich híer prettig voelen. De woonkamer is gezellig, de begeleiding goed, en ze verheugen zich op de maaltijd die ze met hun werk hebben verdiend.