Afbeelding
Foto: Ger Loeffen

Top 2000

Column Column Babbels

De invloed van Gérard de Wildt blijkt tot ver buiten Druten te reiken. De wethouder begon dit jaar een actie om Het land van Maas en Waal hoger in de Top 2000 te krijgen. In 2020 strandde het lied dat over alles behalve het Land van Maas en Waal gaat op plaatsje 1148.

Een schande in de ogen van De Wildt die vreesde dat de klassieker van Boudewijn de Groot uit de lijst der lijsten zou verdwijnen. Iedereen moest het nummer daarom meenemen deze stemronde. En zie daar: de song is gestegen naar de 1059e plek. De Wildt ging voor een notering in de top 100, maar meer dan 100 plaatsen omhoog is ook een prestatie. 

Als liefhebber van het Nederlandstalig lied kan ik deze actie ook waarderen. Zeker omdat de Top 2000 ‘slechts’ 230 nummers in onze moerstaal bevat. Suzan & Freek zijn dit jaar de hoogste nieuwe binnenkomers. Van dat soort nieuws krijgt ondergetekende spontaan een blauwe dag. 

Er is zoveel mooier werk van eigen bodem dat vergeten dreigt te worden. Denk aan Het is over, zeker in de meesterlijke vertolking van Jenny Arean. Net als het ontroerende Ik wil niet dat je liegt van Paul de Leeuw. Ook al is ‘t een vertaling van het minstens zo mooie La solitudine van Laura Pausini… Ze horen op de lijst en staan er niet op.
Wie er wel op staat? Chansons liefhebber Rob Kemps die als leadzanger van Snollebollekes plaats 732 warm houdt. Hij zingt van links naar rechts en ik krijg er ‘t heen en weer van. Zeker omdat ik nog weet hoe Boudewijn de Groot in 2005 het onmogelijke flikte door op 1 te eindigen met Avond. Dat kleine, lieve luisterliedje over de waarde van liefde en gedeeld huiselijk geluk verdient eigenlijk die eerste plaats.

Maar laat tot die tijd die lockdown buiten razen, want binnen is ‘t warm en licht en goed. Ik wens u mooie dagen!

Door Patrick Huisman