Marietje Gerritsen en Prisca van Egmond
Marietje Gerritsen en Prisca van Egmond Foto: John van Gelder

Gedenkplek met monumentje

Mens

DRUTEN - Prisca van Egmond en Marietje Gerritsen kregen een naar gevoel toen zij toevallig ontdekten, wat vroeger het lot was van een doodgeboren kind. Ze kregen geen naam, werden niet gedoopt en kwamen niet in de hemel. Moeder, die nog in het kraambed lag, moest thuis afscheid nemen van het kind. Vader ging met een schoenendoos achterop de fiets naar het kerkhof. Tot aan de poort.

Ongedoopte mensen konden vroeger niet in gewijde grond worden begraven. De koster had de opdracht om ongedoopten, groot en klein, buiten de muren van het kerkhof te begraven. Prisca en Marietje verdiepten zich in deze materie. Ze praatten met mensen en stuitten op veel stil verdriet. Prisca’s eigen zoon, Thomas, was niet levensvatbaar en ze weet zo uit ervaring dat de wijze van afscheid eraan bijdraagt om zo’n verlies een plek te kunnen geven. Marietje knikt beamend, want zij maakte van heel dichtbij mee, welke impact een doodgeboren kindje heeft. De nu verwaarloosde, ongewijde begraafplaats ligt net buiten het R.K. kerkhof. Marietje en Prisca willen er een mooie gedenkplek van maken, dat mensen uitnodigt om er te zijn met hun gedachten en verdriet. Ze vertellen: ‘Er komen bloemen en bankjes, er zal ruimte zijn voor knuffels en om een kaarsje op te steken. Deze plek is echter pas af, als we een ook een monumentje kunnen plaatsen. Dat is een belangrijk symbool van verbinding tussen de zieltjes van toen en nu. ’

De gemeente loopt warm voor dit burgerinitiatief en heeft een bijdrage toegezegd, die het project flink op weg helpt. Om mensen te betrekken en vooral mankracht te werven, zouden Marietje en Prisca met de Leste Mert en Dickensdag aanwezig zijn. Tevens wilden ze handgeschilderde schilderijen en keramiek beeldjes verkopen. De opbrengst was bestemd voor het monument. Door dit plan haalde corona een dikke streep. Wat wel door kan gaan is een doneeractie voor het monument. Iedereen die het initiatief voor het doodgeboren kind een warm hart toedraagt, kan dit ondersteunen door een bedrag over te maken naar bankrekening: NL88ABNA0104632100 t.n.v. P. van Egmond, o.v.v. Monument.

Door Elly Hagen