Protest leerlingen Dominicus
Protest leerlingen Dominicus Foto: Eigen foto

Ouders en leerlingen uiten zorgen over Dominicus College

Ingezonden

Open brief over de gang van zaken rondom de voorgenomen sluiting van het Dominicus College

De afgelopen maanden is het Dominicus College, onze school, de school van onze kinderen, veel in het nieuws geweest. Er worden daarbij een beeld geschetst dat door veel ouders niet herkend wordt. Omdat wij er waarde aan hechten dat er recht gedaan wordt aan hoe wij, ouders, en veel leerlingen en docenten dit proces beleven, willen wij graag onze stem laten horen. 

Deze brief is bedoeld om de gang van zaken weer te geven door de ogen van vele ouders.

Allereerst heerst het hardnekkige idee dat wij niet zouden bestaan. De discussie over het Dominicus College wordt door bestuur richting media en Raad van Toezicht weggezet als een kwestie tussen bestuur, schooldirectie en medezeggenschapsraad (MR). Dat is niet juist. Reeds vanaf maart van vorig schooljaar hebben tal van ouders zich op diverse manieren uitgesproken over de gang van zaken, zonder inmenging of aansporing van de MR. Mails van ouders aan het MT bleven helaas onbeantwoord. Ook de leerlingen hebben zich uitgesproken, zoals tijdens de sit-in op 30 november.

Wat veel ouders steekt is het gebrek aan openheid en transparantie van het bestuur en het MT, in combinatie met de meedogenloze snelheid waarbij een situatie van “niets aan de hand” escaleerde in een sterfhuisconstructie van een school die dichtgaat.

Toen ouders vlak na de wervingsperiode door uitgelekte berichten naar de pers voor het eerst geconfronteerd werden met een mogelijke fusie met een zeer ongebruikelijke fusiepartner, was er allereerst verwarring. We wisten immers niet dat er een probleem bestond, en de ‘oplossing’ voor het probleem creëerde een nieuw probleem dat bijna gelijk stond aan de effecten van sluiting. Immers, de nieuwe locatie van de voorgenomen fusieschool is niet bereikbaar voor nagenoeg de helft van de leerlingen. Laat staan voor de leerlingen van de Monnikskap die door hun vaak beperkte energiehuishouding en afhankelijkheid van zorg nabij niet zo’n grote afstand kunnen overbruggen. Volgens het fusieplan kan Kandinksy uitbreiden met 75 leerlingen, waarvan 50 Monnikskap. De huidige vleugel voor de Monnikskap is compleet verbouwd voor hun behoeftes, voor ca. 9 miljoen euro en verkeert nog in zeer goede staat. Er is slechts 5 miljoen gereserveerd voor een nieuwe locatie.

Naïef als veel ouders waren, hadden wij vertrouwen in een eerlijk proces waarbij ouders, docenten en leerlingen betrokken, bevraagd en gehoord zouden worden. Dat is niet gebeurd. Niet eens minimaal, gewoon helemaal niet. Wij zijn op geen enkele wijze betrokken bij de problemen óf de mogelijke oplossingsrichtingen. Informatie die wél gedeeld werd, werd als voldongen feit gepresenteerd, zoals de uitspraak van de heer Elbers in de Gelderlander van 16 september waarbij hij aangeeft dat fusie onvermijdelijk is. Of de uitspraken in de media van de heer Schapenk en de heer Elbers op 23 oktober, waarbij aangekondigd wordt dat de sterfhuisconstructie al in 2022 wordt ingezet, door niet meer te werven voor een nieuwe brugklas. Het bestuur heeft via de media veelvuldig signalen afgegeven waarbij de sluiting van het Dominicus College als voldongen feit wordt gepresenteerd; op basis van een eenzijdig onderzoek met een smalle vraagstelling die geen ruimte liet voor oplossingen of alternatieven. Andere scholen lijken niet eens betrokken bij de vraag over de toekomst van het voortgezet onderwijs in brede zin voor Nijmegen. De blik was gericht op het Dominicus College en niet op het gehele scholenpalet van Nijmegen en de kansen en bedreigingen binnen dit palet.

Er leek dus op voorhand geen wens om überhaupt een bestaansmogelijkheid van het Dominicus College te onderzoeken. Er was, is onze stellige indruk, bij het bestuur en schooldirectie ook helemaal geen behoefte aan het rapport van de MR. Aan inspraak of feedback leek sowieso geen behoefte. Terwijl ouders, naast de leerlingen en docenten, toch beschouwd mogen worden als de belangrijkste stakeholders. Niet éénmaal sinds het nieuws over de sluiting werd er een ouderbijeenkomst georganiseerd door MT of bestuur om alle onrust bij ouders en leerlingen in goede banen te leiden of om überhaupt op een fatsoenlijke manier feedback te vragen over voorgenomen plannen. Slechts op 8 april is er eenmalig door het toenmalige MT online een mededeling over de fusie gedaan. Ouders die wilden reageren naar het MT werden gemute, alleen via de chat werden enkele vragen selectief beantwoord. Daarna is er nooit meer een ouderavond georganiseerd, ondanks alles wat er speelde.

De medezeggenschapsraad daarentegen heeft wel steeds open en transparant geacteerd. Alle vergaderingen, rapporten en notulen van bijeenkomsten werden snel en overzichtelijk gedeeld en op de website van het Dominicus College geplaatst. Zij organiseerden wél enkele bijeenkomsten waar ouders werden geïnformeerd en vragen en zorgen konden uiten. Deze werd dan ook druk bezocht. De school en het bestuur heeft haar verantwoordelijkheid laten liggen waar het gaat om het creëren van een stabiel en veilig onderwijsklimaat, ondanks de inspanning van de vele welwillende docenten om alles zo goed mogelijk door te laten lopen. Er heerst bij ouders veel respect voor het (onderwijzend) personeel, dat het in deze situatie niet makkelijk heeft en desondanks haar uiterste best blijft doen voor de leerlingen. Dat maakt dat het Dominicus College een school is waar het hart voor onderwijs voelbaar is. Helaas is dat niet voelbaar bij MT en bestuur, maar des te meer bij de docenten en het ondersteunend personeel.

Tijdens de bijeenkomsten o.l.v. Gijs van Wijlen, in november jl. voor ouders rondom de profielkeuze liepen de emoties hoog op, aangezien er geen andere plek was waar ouders rechtstreeks met het MT in gesprek konden over hun zorgen. Ook hier kregen zij geen antwoorden, behalve de belofte dat er voor de Kerst duidelijkheid zou komen. Wederom geen handreiking om gehoord te worden of überhaupt het gevoel te krijgen dat ouders gesprekspartner zijn in deze? School en bestuur gaan structureel het gesprek niet aan.

Vlak voor dit weekend werden wij per brief geïnformeerd dat het besluit drie maanden is opgeschort, met de kanttekening dat dit niet betekent dat het voorgenomen besluit voor sluiting van tafel gaat.

De opschorting is tot 17 maart terwijl op 6 maart de inschrijftijd voor nieuwe leerlingen eindigt. Het lijkt het zoveelste bestuurlijke trucje om het mislukken van de werving van nieuwe leerlingen bij te laten dragen aan het einde van een unieke school. Dit draagt het niet bij aan vertrouwen, want ook hierover zijn ouders wederom niet gehoord, maar is er wederom slechts een mededeling gedaan.

Wij hopen dat u nu beter begrijpt waar onze onrust vandaan komt. We zijn niet zomaar ‘tegen’, maar willen dat het proces in alle zorgvuldigheid wordt doorlopen en zo nodig graag constructief meedenken. We hopen ook op voldoende solidariteit vanuit het Nijmeegse onderwijsveld bij de pogingen om de kansen op het kunnen behouden van het Dominicus College serieus te kunnen verkennen én vervolgens te onderzoeken. Dat is helaas tot op de dag van vandaag, ondanks aandringen van de MR niet gebeurd.

Met grote zorgen,

Ouders en leerlingen van het Dominicus College,
Nijmegen, Beuningen, Ewijk, Winssen, Weurt, Druten en Beneden Leeuwen,
(ouders/ ondertekenaars bij auteur bekend).