Afbeelding
Foto: Mariëlle Hol
ingezonden

Dorpslijst Puiflijk Druten-Zuid: Uitwerking scenario’s dorpshuis De Lier

Ingezonden

PUIFLIJK - De afgelopen maanden is er veel nieuws geweest in lokale dagbladen en
de sociale media over de locatie en de scenario’s met betrekking tot de nieuwbouw van dorpshuis de Lier.

Tijdens de raadsvergadering van woensdag 15 december wordt de raad gevraagd om in te stemmen met de uitwerking van een viertal scenario’s van dorpshuis de Lier, een minimale en maximale variant op locatie de Linde, een renovatievariant en een nieuwbouwvariant op locatie de Lier. 

Als lokale partij met diepe wortels in de Drutense en Puiflijkse samenleving zijn wij van mening dat dorpshuizen en wijkcentra het hart vormen van onze (kleine) kernen en wijken.

Zo hebben dorpshuizen een zeer belangrijke sociaal maatschappelijke rol omdat ze als ontmoetingsplaats voor onze inwoners fungeren en tegelijkertijd ook onderdak bieden aan het lokale verenigingsleven. De ontmoetingsfunctie van dorpshuizen en de activiteiten van de verenigingen in de dorpshuizen dragen bij aan het welzijn en de leefbaarheid van onze inwoners. En daarmee leveren ze een substantiële bijdrage aan het verbeteren van de leefbaarheid van dorpen en wijken.

Als Dorpslijst Puiflijk | Druten-Zuid onderschrijven wij de rol van dorpshuizen in onze (kleine) kernen zo ook in het dorp Puiflijk. Het behoud van leefbaarheid en de kwaliteit van voorzieningen in de kleine kernen zijn voor ons zeer belangrijke speerpunten. Daarom vragen wij sedert 2018 aandacht voor de bouwkundige situatie van Dorpshuis de Lier.

Wij vinden dat de inwoners van Puiflijk, het bestuur van de Lier en omwonenden te lang in onzekerheid hebben gewacht en dat er op korte termijn richtinggevende besluiten moeten worden genomen. Daarom zullen wij samen met de andere dorpslijsten tijdens de raadsvergadering van 15 december voorstellen om de uitwerking van de vier scenario’s terug te brengen naar maximaal twee scenario’s van nieuwbouw op locatie de Linde en nieuwbouw op de huidige locatie van de Lier.

Duurzaamheid, continuïteit en leefbaarheid zijn daarbij voor ons de sleutelwoorden.

Tevens zullen wij vragen om de uitwerking van deze twee scenario’s uiterlijk in de tweede kwartaal van 2022 op te leveren.

Hoe de nieuwbouw vorm moet gaan krijgen moet volgens ons bepaald worden door het bestuur en de gebruikers van de Lier. Uiteraard in samenspraak met de direct omwonenden en de overige inwoners van Puiflijk en binnen de haalbare financiële kaders en anticiperend op de geplande nieuwbouwplannen in Puiflijk. Als partij hebben wij voorkeur voor nieuwbouw op locatie de Linde omdat daar de mogelijkheid ontstaat van een dorpsplein en voldoende parkeerplaatsen.

Renovatie of verbouw van de Lier is wat ons betreft geen optie, bouwkundig verkeert het gebouw namelijk in een zeer slechte staat omdat het opgebouwd is uit 3 delen. Het eerste deel is gebouwd in 1960. Hierdoor zijn de onderhoudskosten en energielasten hoog en is de (geluids)isolatie laag.

We kunnen dus concluderen dat verduurzaming of renovatie van het gebouw niet realistisch en rendabel is. Uit de rapportage van het haalbaarheidsonderzoek (juli 2021) van het college blijkt immers dat er buitengewoon grote ingrepen plaats dienen te vinden om de levensduur van het bestaande gebouw weer met 20 jaar te verlengen en het gebouw te laten voldoen aan de hedendaagse eisen die gelden voor ventilatie, isolatie, geluidswering en energiegebruik.