Inname snoeiafval bij Joop Rodenburg.
Inname snoeiafval bij Joop Rodenburg. Foto: John van Gelder

Omwonenden vrezen geluidsoverlast puinbreker

Ingezonden

Aan de Kerkstraat, op het terrein van voormalig Hendriks Vleesfabriek, later VION, op de grens van Druten en Puiflijk wil Rodenburg een permanente puinbreker installeren. Daarvoor heeft het bedrijf een omgevingsvergunning aangevraagd. Burgemeester en Wethouders van Druten zijn van plan deze vergunning te verlenen. Buurtbewoners zijn het hier niet mee eens; zij maken zich grote zorgen met name over de te verwachten geluids- en stofoverlast.

Puinbrekers zijn op heel veel plaatsen in ons land een belangrijke oorzaak van geluids- en stofoverlast en dus tot grote ergernis en verdriet. Logisch, want het breken van puin gaat met veel lawaai en stof gepaard. Daarom wordt het gebruik van deze, vaak mobiele apparaten aan strenge voorwaarden verbonden. En waar het om permanent gebruik gaat, gebeurt dat bij voorkeur ver van woonwijken.

In de voorgenomen vergunning voor Rodenburg worden nauwelijks eisen gesteld. Zo wordt toegestaan dat de puinbreker 24 uur per dag op elke dag van de week in werking mag zijn. Dan mag niet alleen het puin van de milieustraat worden verwerkt, maar ook het puin van eigen werk en dat van andere bedrijven. In totaal mag per jaar (maximaal) 50.000 ton worden verwerkt en daarvan is slechts een zeer klein deel (minder dan 4 procent) afkomstig van de inwoners van de gemeente. Veel van hen zullen hoogstwaarschijnlijk grote overlast ervaren van de puinbreker. Als we daarbij uitgaan van een straal van 900 meter, dan zullen met name bewoners van de Kerkstraat, Roodhekkenpas, Hoefslagstraat, Vijverhof, Steenakker, Kerkepas, Bieskamp en het Heufke te maken krijgen met geluids- en mogelijk ook stofoverlast. Ook de woningen die er komen in de nu nog bestaande boomgaard aan de Kerkstraat in Puiflijk zullen er mee te maken krijgen.

Het vervelende is dat de meeste mensen geen weet hebben van wat hen te wachten staat. Zelfs de mensen die overlast zouden kunnen ervaren, zijn vooraf niet geïnformeerd over de ingrijpende plannen. Laat staan dat met hen is overlegd. Alleen twee regeltjes in de gemeenterubriek van de Maas&Waler van 17 november jl. waren eraan gewijd, verder niets. Gelukkig is het een enkeling opgevallen en die heeft in zijn buurt aan de bel getrokken. Dat heeft tot een werkgroepje geleid van bezorgde inwoners, dat iedereen met dit artikel op de bedreiging van hun woongenot wil attenderen. En tot bezwaar maken natuurlijk, oftewel, zoals het officieel heet, tot ‘het naar voren brengen van zienswijzen over het ontwerpbesluit’. Omdat dit tot uiterlijk 29 december 2021 kan, is haast geboden.

Wilt u meer informatie of reageren? Stuur ons een mailtje (geenoverlastpuinbrekerdruten@gmail.com) dan neemt iemand van de werkgroep contact met u op. U kunt natuurlijk de betreffende stukken op afspraak inzien op het gemeentehuis of via www.officielebekendmakingen.nl (zoek op ‘Kerkstraat 60, Druten’, kies voor ‘gemeenteblad’). Laten we er samen voor gaan! Nu is het moment om daar iets tegen te doen. 

Ingezonden door: GOPD
(GeenOverlastPuinbrekerDruten),
Luc Remers (Kerkepas)
Bert Beuving (Heufke)

Joop Rodenburg Sloopwerken & Puinrecycling wil niet reageren op de actie van de werkgroep.