Afbeelding
Foto: Ger Loeffen

Roerloos

Column Column Babbels

De Gelderlander berichtte deze week uitgebreid over een GGZ zaak die zo droevig is dat je zelf met iemand wil gaan praten. De Wijchense zorgaanbieder Compass moet per direct stoppen. 

Dit is het bedrijf van Koos Föllings, een man die in het verleden meerdere malen negatief in het nieuws kwam. Zo werd hij in 2017 veroordeeld voor stalking en bedreiging… En oh ja, hij gaf zich uit voor psychotherapeut terwijl hij dat niet is.

Er was dus al vier jaar bekend dat de man en zijn bedrijf fout waren. Maar de boel mocht gesubsidieerd en wel door etteren. 

Zelfs toen in 2019 een onderzoek naar Compass op gang kwam. Dat is inmiddels afgerond en Compass moet eindelijk stoppen.
Is het de schuld van lakse lokale bestuurders? Nee, in dit geval zat vooral de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd te tukken.

Nijmegen, Wijchen en ook de andere gemeenten in Maas en Waal trokken al eerder aan de bel. Maar pas in oktober werd er een verscherpt toezicht ingesteld. Vanwege bovenstaande feiten? Nee, er was nog een klein tikje meer mis. Geen verklaring omtrent gedrag, dossiers die niet op orde waren en de financiën bleken ook niet echt lekker te gaan. 

De inspectie laat nu weten ‘doordrongen te zijn van de ernst van de situatie’. U kent die mensen wel: je staat als een verzopen kat bij iemand aan de deur en de reactie is: ‘Goh, regent het?’ 

Het meest schrijnende is nog wel dat gemeenten dus wisten dat Compass ongeschikt was. Maar de club van Koos had als enige geen wachtlijst, dus bij écht urgente gevallen werd toch doorverwezen. De meest kwetsbare kinderen kregen dus de minst adequate zorg. 

Dit schizofrene beleid is inmiddels gestopt. Maar als ik als leek toch een diagnose mag stellen: de zaak Compass bewijst maar weer eens dat marktwerking in de zorg een uitermate slecht idee is.

Door Patrick Huisman